Trwa ładowanie...
d3w4voc
Anna Kamińska

Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę

Przepis

Sezon na bób w pełni. Polecamy więc przepis na kiszony młody bób. Jak go ukisić? Lekko obgotowany i bez łupiny, bo w niej znajduje się sporo goryczki. Kiszony w ten sposób jest naprawdę doskonały. Jest delikatny w smaku i traci swoją ostrość. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d3w4voc
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • bób – u mnie bardzo młody
  • sok z ogórków małosolnych (lub z kapusty)
  • przyprawy – liść laurowy, pieprz czarny w ziarnach, czosnek, koper
Przepis
  • Bób płuczemy na sicie i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.
  • Wylewamy na sito i przelewamy bardzo zimną wodą. Kiedy ostygnie, obieramy go z łupin i układamy w słoikach, dodajemy przyprawy, czosnek i koper i zalewamy sokiem z ogórków małosolnych.
  • Zamykamy i odstawiamy na 4 dni.
  • Jest pyszny jako dodatek do sałatki, na kanapki i sam.
  • Zalewę można wypić na zdrowie, dodać do zupy lub koktajlu z warzyw.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
5
Share
d3w4voc
d3w4voc
d3w4voc
d3w4voc
d3w4voc
Więcej tematów
d3w4voc