Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę
Sezon na bób w pełni. Polecamy więc przepis na kiszony młody bób. Jak go ukisić? Lekko obgotowany i bez łupiny, bo w niej znajduje się sporo goryczki. Kiszony w ten sposób jest naprawdę doskonały. Jest delikatny w smaku i traci swoją ostrość. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- bób – u mnie bardzo młody
- sok z ogórków małosolnych (lub z kapusty)
- przyprawy – liść laurowy, pieprz czarny w ziarnach, czosnek, koper
- Bób płuczemy na sicie i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.
- Wylewamy na sito i przelewamy bardzo zimną wodą. Kiedy ostygnie, obieramy go z łupin i układamy w słoikach, dodajemy przyprawy, czosnek i koper i zalewamy sokiem z ogórków małosolnych.
- Zamykamy i odstawiamy na 4 dni.
- Jest pyszny jako dodatek do sałatki, na kanapki i sam.
- Zalewę można wypić na zdrowie, dodać do zupy lub koktajlu z warzyw.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze