Trwa ładowanie...
d4lwvi9

Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę

Przepis

Sezon na bób w pełni. Polecamy więc przepis na kiszony młody bób. Jak go ukisić? Lekko obgotowany i bez łupiny, bo w niej znajduje się sporo goryczki. Kiszony w ten sposób jest naprawdę doskonały. Jest delikatny w smaku i traci swoją ostrość. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • bób – u mnie bardzo młody
  • sok z ogórków małosolnych (lub z kapusty)
  • przyprawy – liść laurowy, pieprz czarny w ziarnach, czosnek, koper
Przepis
  • Bób płuczemy na sicie i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.
  • Wylewamy na sito i przelewamy bardzo zimną wodą. Kiedy ostygnie, obieramy go z łupin i układamy w słoikach, dodajemy przyprawy, czosnek i koper i zalewamy sokiem z ogórków małosolnych.
  • Zamykamy i odstawiamy na 4 dni.
  • Jest pyszny jako dodatek do sałatki, na kanapki i sam.
  • Zalewę można wypić na zdrowie, dodać do zupy lub koktajlu z warzyw.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nietypowy sposób na bób. Zrób zapas na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4lwvi9

Podziel się opinią

14
4
Share
d4lwvi9
d4lwvi9
d4lwvi9
d4lwvi9
Więcej tematów
d4lwvi9