Wielofunkcyjna pasta z bobu
Pastą z bobu możesz smarować kanapki, grzanki lub wykorzystać ją jako „humus” i maczać w niej słupki świeżych warzyw. Jeśli lekko ją podgrzejesz − może stać się puree do obiadu dla dziecka. Jeśli rozcieńczysz ją wodą lub chudą śmietaną – może przeistoczyć się w sos do ryżu, kaszy czy makaronu. Uwaga: Jeśli zamierzasz podgrzewać pastę – użyj oleju rzepakowego, a nie lnianego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie (20–25 minut, im młodszy bób, tym krótszy czas gotowania).
- Lekko ostudź i obierz z łupin.
- Bób wsyp do wysokiego naczynia, dodaj porwane zioła oraz olej.
- Zmiksuj blenderem na pastę (w razie potrzeby dodaj nieco ostudzonej, przegotowanej wcześniej wody lub wody mineralnej).
- Dopraw do smaku.
- Pastę z bobu możesz też doprawić w inny sposób – dodaj 2 łyżki posiekanego lubczyku albo natki pietruszki i dopraw do smaku wędzoną papryką.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Polskie superfoods"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze