Wielofunkcyjna pasta z bobu

Pastą z bobu możesz smarować kanapki, grzanki lub wykorzystać ją jako „humus” i maczać w niej słupki świeżych warzyw. Jeśli lekko ją podgrzejesz − może stać się puree do obiadu dla dziecka. Jeśli rozcieńczysz ją wodą lub chudą śmietaną – może przeistoczyć się w sos do ryżu, kaszy czy makaronu. Uwaga: Jeśli zamierzasz podgrzewać pastę – użyj oleju rzepakowego, a nie lnianego.

Wielofunkcyjna pasta z bobuWielofunkcyjna pasta z bobu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g bobu
  • 2 ząbki czosnku (małe lub większe, według uznania)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • 2–3 małe gałązki ziół – mięta lub bazylia

Przepis

  • Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie (20–25 minut, im młodszy bób, tym krótszy czas gotowania).
  • Lekko ostudź i obierz z łupin.
  • Bób wsyp do wysokiego naczynia, dodaj porwane zioła oraz olej.
  • Zmiksuj blenderem na pastę (w razie potrzeby dodaj nieco ostudzonej, przegotowanej wcześniej wody lub wody mineralnej).
  • Dopraw do smaku.
  • Pastę z bobu możesz też doprawić w inny sposób – dodaj 2 łyżki posiekanego lubczyku albo natki pietruszki i dopraw do smaku wędzoną papryką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja