Trwa ładowanie...
d1g78ng

Wielofunkcyjna pasta z bobu

Przepis

Pastą z bobu możesz smarować kanapki, grzanki lub wykorzystać ją jako „humus” i maczać w niej słupki świeżych warzyw. Jeśli lekko ją podgrzejesz − może stać się puree do obiadu dla dziecka. Jeśli rozcieńczysz ją wodą lub chudą śmietaną – może przeistoczyć się w sos do ryżu, kaszy czy makaronu. Uwaga: Jeśli zamierzasz podgrzewać pastę – użyj oleju rzepakowego, a nie lnianego.

d1g78ng
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g bobu
  • 2 ząbki czosnku (małe lub większe, według uznania)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • 2–3 małe gałązki ziół – mięta lub bazylia
Przepis
  • Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie (20–25 minut, im młodszy bób, tym krótszy czas gotowania).
  • Lekko ostudź i obierz z łupin.
  • Bób wsyp do wysokiego naczynia, dodaj porwane zioła oraz olej.
  • Zmiksuj blenderem na pastę (w razie potrzeby dodaj nieco ostudzonej, przegotowanej wcześniej wody lub wody mineralnej).
  • Dopraw do smaku.
  • Pastę z bobu możesz też doprawić w inny sposób – dodaj 2 łyżki posiekanego lubczyku albo natki pietruszki i dopraw do smaku wędzoną papryką.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Polskie superfoods"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Wielofunkcyjna pasta z bobu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng