Wielofunkcyjna pasta z bobu

Pastą z bobu możesz smarować kanapki, grzanki lub wykorzystać ją jako „humus” i maczać w niej słupki świeżych warzyw. Jeśli lekko ją podgrzejesz − może stać się puree do obiadu dla dziecka. Jeśli rozcieńczysz ją wodą lub chudą śmietaną – może przeistoczyć się w sos do ryżu, kaszy czy makaronu. Uwaga: Jeśli zamierzasz podgrzewać pastę – użyj oleju rzepakowego, a nie lnianego.

Wielofunkcyjna pasta z bobuWielofunkcyjna pasta z bobu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g bobu
  • 2 ząbki czosnku (małe lub większe, według uznania)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • 2–3 małe gałązki ziół – mięta lub bazylia

Przepis

  • Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie (20–25 minut, im młodszy bób, tym krótszy czas gotowania).
  • Lekko ostudź i obierz z łupin.
  • Bób wsyp do wysokiego naczynia, dodaj porwane zioła oraz olej.
  • Zmiksuj blenderem na pastę (w razie potrzeby dodaj nieco ostudzonej, przegotowanej wcześniej wody lub wody mineralnej).
  • Dopraw do smaku.
  • Pastę z bobu możesz też doprawić w inny sposób – dodaj 2 łyżki posiekanego lubczyku albo natki pietruszki i dopraw do smaku wędzoną papryką.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟