Garam masala bhaji. Kotleciki bez grama mięsa
- Bhaji robi się szybko i są potrawą, która często gości u mnie na stole podczas przyjęć, dlatego nie chciałam, żeby zabrakło ich podczas Wigilii. Tutaj doprawiam te cebulowe kotleciki garam masala, dzięki czemu smakują świętami - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 niecała szklanka mąki z ciecierzycy
- 4 żółte albo czerwone cebule
- 1 zielona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżek wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ok. ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ok. ¼ łyżeczki mielonych goździków
- olej do smażenia
Cebulę obierz i pokrój w piórka, przełóż do miski i dodaj sól. Wygniataj, aż cebula zmięknie i puści sok. Odstaw ją na kilka minut, w tym czasie rozgnieć czosnek i drobno posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj czosnek i chili oraz pozostałe składniki w misce z cebulą. Uformuj kotlety, smaż je na dużej ilości oleju na małym lub średnim ogniu, aż zrobią się złocistobrązowe z obu stron.
Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze