Trwa ładowanie...
duer4j3
duer4j3

Garam masala bhaji. Kotleciki bez grama mięsa

Przepis

- Bhaji robi się szybko i są potrawą, która często gości u mnie na stole podczas przyjęć, dlatego nie chciałam, żeby zabrakło ich podczas Wigilii. Tutaj doprawiam te cebulowe kotleciki garam masala, dzięki czemu smakują świętami - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".

3.0
(6 głosów)
Oceń:
duer4j3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
Zielone Boże Narodzenie
Składniki
  • 1 niecała szklanka mąki z ciecierzycy
  • 4 żółte albo czerwone cebule
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ok. ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ok. ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • olej do smażenia
Przepis

Cebulę obierz i pokrój w piórka, przełóż do miski i dodaj sól. Wygniataj, aż cebula zmięknie i puści sok. Odstaw ją na kilka minut, w tym czasie rozgnieć czosnek i drobno posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj czosnek i chili oraz pozostałe składniki w misce z cebulą. Uformuj kotlety, smaż je na dużej ilości oleju na małym lub średnim ogniu, aż zrobią się złocistobrązowe z obu stron.

Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Garam masala bhaji. Kotleciki bez grama mięsa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
5
Share
duer4j3
duer4j3
duer4j3
duer4j3
duer4j3
duer4j3