Trwa ładowanie...
d2xe671
oprac. Katarzyna Gileta

Nowa odsłona bobu. Zaskakujący przepis na obłędne kopytka

Przepis

Na letnich straganach króluje bób. Możemy go przyrządzić na wiele sposobów. Pasta kanapkowa, zupa czy makaron z bobem to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Tym razem proponujemy kopytka. Kopytka z bobu mają obłędny kolor i są po porostu przepyszne. Zobaczcie jak je przygotować.

d2xe671
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
Przepis
  • Ziemniaki i bób zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa (możesz też użyć tłuczka lub blendera).
  • Do masy dodaj mąkę, sól i jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dosyp więcej mąki).
  • Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj wałeczek i potnij pod kątem jak na kopytka.
  • Kluseczki układaj na posypanej mąką stolnicy.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Delikatnie wrzucaj kopytka na wrzątek i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nowa odsłona bobu. Zaskakujący przepis na obłędne kopytka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2xe671

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xe671
d2xe671
d2xe671
d2xe671
Więcej tematów
d2xe671