Pieczone falafele. Zdrowa przekąska dla całej rodziny
Falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. To jedno z czołowych dań kuchni arabskiej, w Polsce znane głównie jako wegetariańska wersja kebabu. W prosty sposób możemy je przygotować w domu. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- 1 puszka ciecierzycy 240 g
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- natka pietruszki
- po 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego kuminu, mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- olej
Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zblendować. Miksować, aż masa będzie gładka. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Masę wymieszać z płatkami drożdżowymi i odstawić na 30 min do lodówki. Natłuszczonymi dłońmi formować nieduże kotleciki i położyć je na blaszkę do pieczenia. Piec 20 min w temp. 220 stopni.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze