Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Pieczone falafele. Zdrowa przekąska dla całej rodziny

Przepis

Falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy. To jedno z czołowych dań kuchni arabskiej, w Polsce znane głównie jako wegetariańska wersja kebabu. W prosty sposób możemy je przygotować w domu. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

3.4
(5 głosów)
Oceń:
d429662
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Pieczone falafele. Zdrowa przekąska dla całej rodziny
Kwelka gotuje
Pieczone falafele. Zdrowa przekąska dla całej rodziny
Składniki
  • 1 puszka ciecierzycy 240 g
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • natka pietruszki
  • po 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego kuminu, mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • olej
Przepis

Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zblendować. Miksować, aż masa będzie gładka. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Masę wymieszać z płatkami drożdżowymi i odstawić na 30 min do lodówki. Natłuszczonymi dłońmi formować nieduże kotleciki i położyć je na blaszkę do pieczenia. Piec 20 min w temp. 220 stopni.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Pieczone falafele. Zdrowa przekąska dla całej rodziny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d429662

Podziel się opinią

6
3
Share
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662