Jajka faszerowane w skorupkach. Przepis jest znany od lat
Jajka faszerowane w skorupkach to fantastyczny pomysł na przygotowanie bardzo atrakcyjnej wielkanocnej przystawki. Można przygotować je dzień wcześniej, a usmażyć przed podaniem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 6-8 jajek kurzych
- 2 ogórki konserwowe
- 5-8 dkg szynki wędzonej
- 2 łyżki gęstego majonezu
- 2-3 czubate łyżki listków natki pietruszki i koperku
- do smaku: sól i pieprz mielony
- do panierowania: 1-2 łyżki tartej bułki + 2 łyżki ziaren sezamu
- do smażenia: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki oleju
- do przybrania: kilka liści sałaty zwykłej, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków ogórka, kilka gałązek zieleniny
- Jajka dokładnie umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Przekroić wzdłuż na połowę, razem ze skorupką, najlepiej przy pomocy ostrego noża z ząbkami. Delikatnie, łyżeczką, wybrać jajko ze skorupek starając się ich nie pokruszyć.
- Wyjęte jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać zieleninę, majonez i całość zmiksować na puszystą masę. Doprawić solą i pieprzem.
- Powstałą pastą napełnić połówki skorupek i każdą przyłożyć napełnianą stroną do bułki tartej zmieszanej z sezamem, lekko docisnąć.
- Panierowane jajka kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyć na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieni.
- Wyjmować na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Przybrać wedle uznania. Podawać jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze