Trwa ładowanie...
d2cnfso
05-04-2022 10:14

Jajka faszerowane w skorupkach. Przepis jest znany od lat

Przepis

Jajka faszerowane w skorupkach to fantastyczny pomysł na przygotowanie bardzo atrakcyjnej wielkanocnej przystawki. Można przygotować je dzień wcześniej, a usmażyć przed podaniem.

d2cnfso
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 6-8 jajek kurzych
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5-8 dkg szynki wędzonej
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • 2-3 czubate łyżki listków natki pietruszki i koperku
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do panierowania: 1-2 łyżki tartej bułki + 2 łyżki ziaren sezamu
  • do smażenia: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki oleju
  • do przybrania: kilka liści sałaty zwykłej, kilka pomidorków koktajlowych, kilka plasterków ogórka, kilka gałązek zieleniny
Przepis
  • Jajka dokładnie umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Przekroić wzdłuż na połowę, razem ze skorupką, najlepiej przy pomocy ostrego noża z ząbkami. Delikatnie, łyżeczką, wybrać jajko ze skorupek starając się ich nie pokruszyć.
  • Wyjęte jajka, szynkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać zieleninę, majonez i całość zmiksować na puszystą masę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Powstałą pastą napełnić połówki skorupek i każdą przyłożyć napełnianą stroną do bułki tartej zmieszanej z sezamem, lekko docisnąć.
  • Panierowane jajka kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz (panierowaną stroną) i smażyć na niedużym ogniu aż ładnie się zrumieni.
  • Wyjmować na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Przybrać wedle uznania. Podawać jeszcze ciepłe, ale na zimno też smakują wybornie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jajka faszerowane w skorupkach. Przepis jest znany od lat
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj