Serowe founde z boczkiem i warzywami. W sam raz na imprezę
To propozycja, którą można wykorzystać nie tylko przy okazji nadchodzących Mistrzostw Świata w piłce nożnej, ale i na miły wieczór z przyjaciółmi. Przekąska z pewnościa przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g sera Szwajcar
- 200 g sera Bursztyn
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- świeży szczypiorek
- 1 chili
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml białego wina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- świeża bagietka
- grzanki z oliwą i czosnkiem
Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy. Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue (resztę zostawiamy w środku), wlewamy wino, podgrzewamy. Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior oraz świeże zioła. Podajemy gorące!
Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef przygotowała przepis na fondue serowe (z boczkiem i warzywami) specjalnie dla Skarbów Serowara i Serenady.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze