Trwa ładowanie...
d44rbtq
08-06-2018 12:23

Serowe founde z boczkiem i warzywami. W sam raz na imprezę

Przepis

To propozycja, którą można wykorzystać nie tylko przy okazji nadchodzących Mistrzostw Świata w piłce nożnej, ale i na miły wieczór z przyjaciółmi. Przekąska z pewnościa przypadnie do gustu wszystkim gościom.

d44rbtq
4.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 300 g sera Szwajcar
  • 200 g sera Bursztyn
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • świeży szczypiorek
  • 1 chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml białego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • świeża bagietka
  • grzanki z oliwą i czosnkiem
Przepis

Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy. Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue (resztę zostawiamy w środku), wlewamy wino, podgrzewamy. Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior oraz świeże zioła. Podajemy gorące!

Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef przygotowała przepis na fondue serowe (z boczkiem i warzywami) specjalnie dla Skarbów Serowara i Serenady.

Serowe founde z boczkiem i warzywami. W sam raz na imprezę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44rbtq
d44rbtq
d44rbtq
d44rbtq
Więcej tematów
d44rbtq