Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia

Ten przepis jest znany od lat. Skorupki jaj wypełniane pysznym farszem, otulone bułką tartą i posmażone na maśle. Podaje się je na ciepło. Te pyszne jajka sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.

Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babciaJajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • kawałek sera pleśniowego Turek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i biały pieprz
  • masło klarowane
  • bułka tarta do panierowania

Przepis

  • Jaja ugotować na twardo, przepołowić je na dwie części.
  • Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek (najlepiej robić to łyżeczką do herbaty), wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.
  • Pieczarki lub drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych jajek. Wsypać posiekany szczypior i pokrojony drobno ser. Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Każdą skorupkę wypełnić farszem i panierować farsz w bułce tartej
  • Na patelni, rozgrzać 1 łyżkę masła.
  • Na gorący tłuszcz kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż do czasu gdy farsz lekko się przyrumieni.
  • Podawać gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można dodatkowo, dla ozdoby posypać je odrobiną drobnego szczypioru.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru