Trwa ładowanie...
d45rlik

Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia

Przepis

Ten przepis jest znany od lat. Skorupki jaj wypełniane pysznym farszem, otulone bułką tartą i posmażone na maśle. Podaje się je na ciepło. Te pyszne jajka sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.

2.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia
123RF
Składniki
  • 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • kawałek sera pleśniowego Turek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i biały pieprz
  • masło klarowane
  • bułka tarta do panierowania
Przepis
  • Jaja ugotować na twardo, przepołowić je na dwie części.
  • Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek (najlepiej robić to łyżeczką do herbaty), wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.
  • Pieczarki lub drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych jajek. Wsypać posiekany szczypior i pokrojony drobno ser. Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Każdą skorupkę wypełnić farszem i panierować farsz w bułce tartej
  • Na patelni, rozgrzać 1 łyżkę masła.
  • Na gorący tłuszcz kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż do czasu gdy farsz lekko się przyrumieni.
  • Podawać gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można dodatkowo, dla ozdoby posypać je odrobiną drobnego szczypioru.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d45rlik

Podziel się opinią

3
3
Share
d45rlik
d45rlik
d45rlik
d45rlik
Więcej tematów
d45rlik