Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia
Ten przepis jest znany od lat. Skorupki jaj wypełniane pysznym farszem, otulone bułką tartą i posmażone na maśle. Podaje się je na ciepło. Te pyszne jajka sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jaja ugotować na twardo, przepołowić je na dwie części.
- Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek (najlepiej robić to łyżeczką do herbaty), wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.
- Pieczarki lub drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych jajek. Wsypać posiekany szczypior i pokrojony drobno ser. Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Każdą skorupkę wypełnić farszem i panierować farsz w bułce tartej
- Na patelni, rozgrzać 1 łyżkę masła.
- Na gorący tłuszcz kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż do czasu gdy farsz lekko się przyrumieni.
- Podawać gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można dodatkowo, dla ozdoby posypać je odrobiną drobnego szczypioru.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl