Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia

Ten przepis jest znany od lat. Skorupki jaj wypełniane pysznym farszem, otulone bułką tartą i posmażone na maśle. Podaje się je na ciepło. Te pyszne jajka sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.

Jajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babciaJajka smażone w skorupkach. Tak robiła je babcia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • kawałek sera pleśniowego Turek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i biały pieprz
  • masło klarowane
  • bułka tarta do panierowania

Przepis

  • Jaja ugotować na twardo, przepołowić je na dwie części.
  • Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek (najlepiej robić to łyżeczką do herbaty), wyjąć z każdej połówki jajka żółtko oraz białko i drobno posiekać.
  • Pieczarki lub drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Ostudzone dodać do pokrojonych jajek. Wsypać posiekany szczypior i pokrojony drobno ser. Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Każdą skorupkę wypełnić farszem i panierować farsz w bułce tartej
  • Na patelni, rozgrzać 1 łyżkę masła.
  • Na gorący tłuszcz kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż do czasu gdy farsz lekko się przyrumieni.
  • Podawać gorące, zaraz po zdjęciu z patelni. Można dodatkowo, dla ozdoby posypać je odrobiną drobnego szczypioru.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze