Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Pieczona szynka z majerankiem

Przepis

Pieczona szynka z majerankiem to świetna propozycja na świąteczny stół, a także na co dzień - możesz ją podawać do kanapek, sałatek i jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Jej wykonanie jest proste, a smak - nieziemski!

3.5
(12 głosów)
Oceń:
d429662
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Pieczona szynka z majerankiem
Getty Images
Pieczona szynka z majerankiem
Składniki
  • 1,5 kg szynki bez kości
  • 6 pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju + 3 łyżki do smażenia
  • Sól i suszony majeranek do nasmarowania mięsa
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
Przepis

Szynkę obwiązujemy sznurkiem. Smarujemy mięso olejem, a następnie wklepujemy w nie sól i majeranek. Obkładamy czosnkiem. Szynkę przekładamy do dużego naczynia, wtykamy w nie ziele angielskie, liście laurowe. Przykrywamy garnek i chowamy do lodówki na noc.

Następnego dnia mocno rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i szybko podsmażamy na nim szynkę (z każdej strony). Szynkę wraz z przyprawami przekładamy do żeliwnego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, wlewamy bulion, przykrywamy naczynie pokrywką. Pieczemy przez 4 godziny, po upieczeniu odstawiając szynkę do ostygnięcia.

d429662
Pieczona szynka z majerankiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662