Pieczona szynka z majerankiem
Pieczona szynka z majerankiem to świetna propozycja na świąteczny stół, a także na co dzień - możesz ją podawać do kanapek, sałatek i jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Jej wykonanie jest proste, a smak - nieziemski!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1,5 kg szynki bez kości
- 6 pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju + 3 łyżki do smażenia
- Sól i suszony majeranek do nasmarowania mięsa
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
Szynkę obwiązujemy sznurkiem. Smarujemy mięso olejem, a następnie wklepujemy w nie sól i majeranek. Obkładamy czosnkiem. Szynkę przekładamy do dużego naczynia, wtykamy w nie ziele angielskie, liście laurowe. Przykrywamy garnek i chowamy do lodówki na noc.
Następnego dnia mocno rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i szybko podsmażamy na nim szynkę (z każdej strony). Szynkę wraz z przyprawami przekładamy do żeliwnego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, wlewamy bulion, przykrywamy naczynie pokrywką. Pieczemy przez 4 godziny, po upieczeniu odstawiając szynkę do ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze