Pieczona szynka z majerankiem

Pieczona szynka z majerankiem to świetna propozycja na świąteczny stół, a także na co dzień - możesz ją podawać do kanapek, sałatek i jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Jej wykonanie jest proste, a smak - nieziemski!

Pieczona szynka z majerankiemPieczona szynka z majerankiem

Składniki

  • 1,5 kg szynki bez kości
  • 6 pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju + 3 łyżki do smażenia
  • Sól i suszony majeranek do nasmarowania mięsa
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego

Przepis

Szynkę obwiązujemy sznurkiem. Smarujemy mięso olejem, a następnie wklepujemy w nie sól i majeranek. Obkładamy czosnkiem. Szynkę przekładamy do dużego naczynia, wtykamy w nie ziele angielskie, liście laurowe. Przykrywamy garnek i chowamy do lodówki na noc.

Przepis

Następnego dnia mocno rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i szybko podsmażamy na nim szynkę (z każdej strony). Szynkę wraz z przyprawami przekładamy do żeliwnego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, wlewamy bulion, przykrywamy naczynie pokrywką. Pieczemy przez 4 godziny, po upieczeniu odstawiając szynkę do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja