Pieczona szynka z majerankiem

Pieczona szynka z majerankiem to świetna propozycja na świąteczny stół, a także na co dzień - możesz ją podawać do kanapek, sałatek i jako przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Jej wykonanie jest proste, a smak - nieziemski!

Pieczona szynka z majerankiemPieczona szynka z majerankiem

Składniki

  • 1,5 kg szynki bez kości
  • 6 pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju + 3 łyżki do smażenia
  • Sól i suszony majeranek do nasmarowania mięsa
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego

Przepis

Szynkę obwiązujemy sznurkiem. Smarujemy mięso olejem, a następnie wklepujemy w nie sól i majeranek. Obkładamy czosnkiem. Szynkę przekładamy do dużego naczynia, wtykamy w nie ziele angielskie, liście laurowe. Przykrywamy garnek i chowamy do lodówki na noc.

Przepis

Następnego dnia mocno rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i szybko podsmażamy na nim szynkę (z każdej strony). Szynkę wraz z przyprawami przekładamy do żeliwnego naczynia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, wlewamy bulion, przykrywamy naczynie pokrywką. Pieczemy przez 4 godziny, po upieczeniu odstawiając szynkę do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀