Wielkanocne jajka faszerowane. Sprawdzony przepis
Wielkanocne jajka faszerowane można przyrządzić na tysiąc sposobów. Najpopularniejszy farsz do jajek robi się z pieczarek podsmażonych na maśle i posiekanego żółtka. Do tego szczypiorek lub natka pietruszki. Bardzo smaczne są również jajka faszerowane wędzonym łososiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 11 jajek
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki miękkiego masła
- 200 g pieczarek
- 100 g wędzonego łososia
- pół pęczka koperku
- 4 rzodkiewki
- pół szklanki rzeżuchy
- pieprz, sól
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka oleju
- Jaja gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka.
- Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na łyżce oleju. Studzimy i mielimy. Sześć żółtek (resztę żółtek wykorzystujemy do czegoś innego)ucieramy z natką pietruszki, miękkim masłem i pieczarkami oraz solą i pieprzem na jednolitą masę, którą napełniamy połówki jajek.
- Łososia wędzonego kroimy na kawałki i nakładamy na farsz pieczarkowo-pietruszkowy.
- Rzodkiewkę kroimy na mniejsze części i układamy na rybie. Następnie wyciskamy na jajka troszeczkę ketchupu oraz majonezu.
- Na każdą połówkę jajka nakładamy większe kawałki koperku oraz całość posypujemy rzeżuchą i lekko pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze