Trwa ładowanie...
d45rlik

Wielkanocne jajka faszerowane. Sprawdzony przepis

Przepis

Wielkanocne jajka faszerowane można przyrządzić na tysiąc sposobów. Najpopularniejszy farsz do jajek robi się z pieczarek podsmażonych na maśle i posiekanego żółtka. Do tego szczypiorek lub natka pietruszki. Bardzo smaczne są również jajka faszerowane wędzonym łososiem.

2.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Wielkanocne jajka faszerowane. Sprawdzony przepis
123RF
Składniki
  • 11 jajek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 200 g pieczarek
  • 100 g wędzonego łososia
  • pół pęczka koperku
  • 4 rzodkiewki
  • pół szklanki rzeżuchy
  • pieprz, sól
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka oleju
Przepis
  • Jaja gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka.
  • Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na łyżce oleju. Studzimy i mielimy. Sześć żółtek (resztę żółtek wykorzystujemy do czegoś innego)ucieramy z natką pietruszki, miękkim masłem i pieczarkami oraz solą i pieprzem na jednolitą masę, którą napełniamy połówki jajek.
  • Łososia wędzonego kroimy na kawałki i nakładamy na farsz pieczarkowo-pietruszkowy.
  • Rzodkiewkę kroimy na mniejsze części i układamy na rybie. Następnie wyciskamy na jajka troszeczkę ketchupu oraz majonezu.
  • Na każdą połówkę jajka nakładamy większe kawałki koperku oraz całość posypujemy rzeżuchą i lekko pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocne jajka faszerowane. Sprawdzony przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d45rlik

Podziel się opinią

7
Share
d45rlik
d45rlik
d45rlik
d45rlik
Więcej tematów
d45rlik