Trwa ładowanie...
d16nint
d16nint

Pieczeń wieprzowa według Ewy Wachowicz. Idealna na Wielkanoc

Przepis

Aromatyczna i soczysta mięsna pieczeń to gwoźdź programu wielkanocnego menu. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na doskonałą pieczeń wieprzową. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a sekretem jest ziołowa marynata.

1.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Pieczeń wieprzowa według Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Składniki

● 2 kg mięsa na pieczeń, karczek lub szynka
● 3 łyżki oleju
● 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
● suszone śliwki do szpikowania

Marynata:
● 1 łyżka ziaren jałowca
● 1 łyżeczka ziela angielskiego
● 1 łyżeczka pieprzu
● 2 liście laurowe
● 2 goździki
● 4 ząbki czosnku
● 1 łyżka soli

Przepis

Zacząć od zrobienia suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki umieścić w elektrycznym młynku do kawy (idealny do rozdrabniania przypraw) i mielić kilkanaście sekund. Zioła można też zmiażdżyć w moździerzu, a większą ilość przyprawowej mieszanki zrobić w malakserze.

Na suchej patelni rozgrzać sól i dodać zmielone przyprawy, mieszać kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne. Pod patelnią zgasić płomień i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mięso naszpikować suszonymi śliwkami i natrzeć suchą marynatą. Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie ze wszystkich stron obsmażyć w oliwie i przełożyć do gęsiarki.

Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa) po czym dodać do pieczeni.

Gęsiarkę włożyć na jakieś 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą. Upieczone mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlina.

Robiąc wielkanocną pieczeń proszę jeszcze pamiętać o jednym: młynek nie nada się już do mielenia kawy. Chyba, że lubimy małą czarną aromatyzowaną jałowcem i zielem angielskim.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczeń wieprzowa według Ewy Wachowicz. Idealna na Wielkanoc
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d16nint
d16nint
d16nint
d16nint
Więcej tematów
d16nint