Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników

Szybka i prosta przekąska w sam raz na filmowy wieczór z przyjaciółmi lub rodzinny piknik. - Te okrągłe serowe pyszności przeniosą cię do świata dzieciństwa. W wersji wykwintnej możesz serwować je z dipami, serem lub pasztetem, ale podejrzewam, że znikną, zanim zdążysz wyłożyć je na talerz – przekonuje Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składnikówKrakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 140 g mąki pszennej
  • 125 g solonego masła pokrojonego w kostkę
  • 120 g startego parmezanu lub innego twardego sera

Przepis

Przesiej mąkę do miski, dorzuć pokrojone masło i utrzyj je palcami na okruszki. Dodaj starty parmezan, zostawiając 1 dużą łyżkę do posypania krakersów. Połącz wszystkie składniki w ciasto, przykryj miskę folią spożywczą i chłódź przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto połóż na czystym blacie. Rozwałkuj je na grubość 1 cm (jeśli będzie się kleiło do wałka, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Wytnij krakersy foremką i umieść je na blasze włożonej papierem do pieczenia w odstępie kilku centymetrów. Posyp ciastka resztą parmezanu. Piecz krakersy 15 minut, aż staną się chrupkie i złociste. Odstaw je na kratkę do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź