Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników

Szybka i prosta przekąska w sam raz na filmowy wieczór z przyjaciółmi lub rodzinny piknik. - Te okrągłe serowe pyszności przeniosą cię do świata dzieciństwa. W wersji wykwintnej możesz serwować je z dipami, serem lub pasztetem, ale podejrzewam, że znikną, zanim zdążysz wyłożyć je na talerz – przekonuje Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składnikówKrakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 140 g mąki pszennej
  • 125 g solonego masła pokrojonego w kostkę
  • 120 g startego parmezanu lub innego twardego sera

Przepis

Przesiej mąkę do miski, dorzuć pokrojone masło i utrzyj je palcami na okruszki. Dodaj starty parmezan, zostawiając 1 dużą łyżkę do posypania krakersów. Połącz wszystkie składniki w ciasto, przykryj miskę folią spożywczą i chłódź przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto połóż na czystym blacie. Rozwałkuj je na grubość 1 cm (jeśli będzie się kleiło do wałka, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Wytnij krakersy foremką i umieść je na blasze włożonej papierem do pieczenia w odstępie kilku centymetrów. Posyp ciastka resztą parmezanu. Piecz krakersy 15 minut, aż staną się chrupkie i złociste. Odstaw je na kratkę do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀