Trwa ładowanie...
d1ji4sm
d1ji4sm

Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników

Przepis

Szybka i prosta przekąska w sam raz na filmowy wieczór z przyjaciółmi lub rodzinny piknik. - Te okrągłe serowe pyszności przeniosą cię do świata dzieciństwa. W wersji wykwintnej możesz serwować je z dipami, serem lub pasztetem, ale podejrzewam, że znikną, zanim zdążysz wyłożyć je na talerz – przekonuje Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

2.7
(3 głosy)
Oceń:
d1ji4sm
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników
"Trzyskładnikowe wypieki"
Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników
Składniki
  • 140 g mąki pszennej
  • 125 g solonego masła pokrojonego w kostkę
  • 120 g startego parmezanu lub innego twardego sera
Przepis

Przesiej mąkę do miski, dorzuć pokrojone masło i utrzyj je palcami na okruszki. Dodaj starty parmezan, zostawiając 1 dużą łyżkę do posypania krakersów. Połącz wszystkie składniki w ciasto, przykryj miskę folią spożywczą i chłódź przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto połóż na czystym blacie. Rozwałkuj je na grubość 1 cm (jeśli będzie się kleiło do wałka, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Wytnij krakersy foremką i umieść je na blasze włożonej papierem do pieczenia w odstępie kilku centymetrów. Posyp ciastka resztą parmezanu. Piecz krakersy 15 minut, aż staną się chrupkie i złociste. Odstaw je na kratkę do ostygnięcia.

Materiały prasowe
Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1ji4sm

Podziel się opinią

2
2
Share
d1ji4sm
d1ji4sm

d1ji4sm
d1ji4sm
d1ji4sm