Krakersy parmezanowe. Pyszna przekąska z trzech składników
Szybka i prosta przekąska w sam raz na filmowy wieczór z przyjaciółmi lub rodzinny piknik. - Te okrągłe serowe pyszności przeniosą cię do świata dzieciństwa. W wersji wykwintnej możesz serwować je z dipami, serem lub pasztetem, ale podejrzewam, że znikną, zanim zdążysz wyłożyć je na talerz – przekonuje Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 140 g mąki pszennej
- 125 g solonego masła pokrojonego w kostkę
- 120 g startego parmezanu lub innego twardego sera
Przesiej mąkę do miski, dorzuć pokrojone masło i utrzyj je palcami na okruszki. Dodaj starty parmezan, zostawiając 1 dużą łyżkę do posypania krakersów. Połącz wszystkie składniki w ciasto, przykryj miskę folią spożywczą i chłódź przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto połóż na czystym blacie. Rozwałkuj je na grubość 1 cm (jeśli będzie się kleiło do wałka, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Wytnij krakersy foremką i umieść je na blasze włożonej papierem do pieczenia w odstępie kilku centymetrów. Posyp ciastka resztą parmezanu. Piecz krakersy 15 minut, aż staną się chrupkie i złociste. Odstaw je na kratkę do ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze