WP

Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kuchennymi Drzwiami
Podziel się

Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" ma dla was przepis na faszerowane dynie. Trochę nietypowy, bo w wersji na słodko. Skusicie się?

Składniki
  • 2 dynie Mandarin
  • 1/2 szklanki bulguru bio
  • 1 garść suszonej żurawiny bio
  • 2 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
  • francuska przyprawa korzenna Quatre Epices lub – 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta mielonych goździków – mieszamy i gotowe!
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dynie myjemy, odkrawamy ,czapeczki’ na wysokości 1/3 i łyżką wydrążamy środek. Posypujemy go korzeniami. Bulgur zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy zostawiając na 5 minut. Dodajemy do bulguru żurawinę, miód i korzenną przyprawę – według uznania. Mieszamy i wypełniamy tym farszem wydrążone dynie. Przykrywamy je ,czapeczkami’, ustawiamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 30 minut. Sprawdzamy widelcem czy dynie są miękkie. Wyjmujemy na talerze i od razu zjadamy. Tak upieczone dynie mogą być śniadaniem, lekkim obiadem, podwieczorkiem a nawet kolacją. Pasują do każdej pory dnia!

Zobacz też: wieniec na zakwasie

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP