Trwa ładowanie...
d3b3on1
d3b3on1

Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni

Przepis

Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" ma dla was przepis na faszerowane dynie. Trochę nietypowy, bo w wersji na słodko. Skusicie się?

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d3b3on1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni
Kuchennymi Drzwiami
Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni
Składniki
  • 2 dynie Mandarin
  • 1/2 szklanki bulguru bio
  • 1 garść suszonej żurawiny bio
  • 2 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
  • francuska przyprawa korzenna Quatre Epices lub – 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta mielonych goździków – mieszamy i gotowe!
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dynie myjemy, odkrawamy ,czapeczki’ na wysokości 1/3 i łyżką wydrążamy środek. Posypujemy go korzeniami. Bulgur zalewamy wrzątkiem, mieszamy i przykrywamy zostawiając na 5 minut. Dodajemy do bulguru żurawinę, miód i korzenną przyprawę – według uznania. Mieszamy i wypełniamy tym farszem wydrążone dynie. Przykrywamy je ,czapeczkami’, ustawiamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 30 minut. Sprawdzamy widelcem czy dynie są miękkie. Wyjmujemy na talerze i od razu zjadamy. Tak upieczone dynie mogą być śniadaniem, lekkim obiadem, podwieczorkiem a nawet kolacją. Pasują do każdej pory dnia!

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Faszerowana dynia. Słodki smak jesieni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3b3on1

Podziel się opinią

2
Share
d3b3on1
d3b3on1

d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1