Trwa ładowanie...
d13q1zv
06-05-2019 10:59

Pieczona szynka z ziołową nutą. Idealna na kanapki

Przepis

"Pyszna pieczona szynka z ziołami dla wszystkich miłośników chudego mięsa. Szynka pozostawiona w marynacie na dobę z mieszanką różnych ziół po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Jako dodatek proponuję tarty chrzan i świeże pieczywo" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".

d13q1zv
2.4
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg szynki
  • 1 łyżka soli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka rozmarynu świeżego lub suszonego
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka majeranku
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
Przepis

Szynkę opłukać włożyć do miski lub kamiennego garnka. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Wsypać wszystkie przyprawy, przemieszać łyżką. Miskę/garnek przykryć, wstawić na dobę do lodówki.

Po tym czasie wyjąć mięso, obwiązać sznurkiem wędliniarskim, mocną nicią lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na min. godzinę. Po tym czasie sprawdzić widelcem twardość mięsa. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć.

Po upieczeniu wyjąć mięso z formy na drewnianą deskę, aby ostygło. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona szynka z ziołową nutą. Idealna na kanapki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

52
19

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13q1zv
d13q1zv
d13q1zv
d13q1zv
Więcej tematów
d13q1zv