Pieczona szynka z ziołową nutą. Idealna na kanapki
"Pyszna pieczona szynka z ziołami dla wszystkich miłośników chudego mięsa. Szynka pozostawiona w marynacie na dobę z mieszanką różnych ziół po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Jako dodatek proponuję tarty chrzan i świeże pieczywo" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Szynkę opłukać włożyć do miski lub kamiennego garnka. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Wsypać wszystkie przyprawy, przemieszać łyżką. Miskę/garnek przykryć, wstawić na dobę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć mięso, obwiązać sznurkiem wędliniarskim, mocną nicią lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na min. godzinę. Po tym czasie sprawdzić widelcem twardość mięsa. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć.
Po upieczeniu wyjąć mięso z formy na drewnianą deskę, aby ostygło. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze