ycipk-3bacqt
ycipk-3bacqt

Pieczona szynka z ziołową nutą. Idealna na kanapki

Przepis

"Pyszna pieczona szynka dla wszystkich miłośników chudego mięsa. Szynka pozostawiona w marynacie na dobę z mieszanką różnych ziół po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Jako dodatek proponuję tarty chrzan i świeże pieczywo" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".

Trwa ładowanie...
ycipk-3bacqt
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się
Składniki
  • 1 kg szynki
  • 1 łyżka soli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka rozmarynu świeżego lub suszonego
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka majeranku
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
Przepis

Szynkę opłukać włożyć do miski lub kamiennego garnka. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Wsypać wszystkie przyprawy, przemieszać łyżką. Miskę/garnek przykryć, wstawić na dobę do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso, obwiązać sznurkiem wędliniarskim, mocną nicią lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Włożyć do naczynia do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na min. godzinę. Po tym czasie sprawdzić widelcem twardość mięsa. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć. Po upieczeniu wyjąć mięso z formy na drewnianą deskę, aby ostygło. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

ycipk-3bacqt

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-3bacqt
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3bacqt
ycipk-3bacqt