Pieczona szynka z ziołową nutą. Idealna na kanapki

"Pyszna pieczona szynka z ziołami dla wszystkich miłośników chudego mięsa. Szynka pozostawiona w marynacie na dobę z mieszanką różnych ziół po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Jako dodatek proponuję tarty chrzan i świeże pieczywo" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".

Pieczona szynka z ziołową nutąPieczona szynka z ziołową nutą
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg szynki
  • 1 łyżka soli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka rozmarynu świeżego lub suszonego
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka majeranku
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki

Przepis

Szynkę opłukać włożyć do miski lub kamiennego garnka. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Wsypać wszystkie przyprawy, przemieszać łyżką. Miskę/garnek przykryć, wstawić na dobę do lodówki.

Przepis

Po tym czasie wyjąć mięso, obwiązać sznurkiem wędliniarskim, mocną nicią lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na min. godzinę. Po tym czasie sprawdzić widelcem twardość mięsa. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć.

Przepis

Po upieczeniu wyjąć mięso z formy na drewnianą deskę, aby ostygło. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości