Jaja wielkanocne faszerowane grzybami
Jajka faszerowane na polskim stole w okresie Wielkanocy goszczą od dawien dawna. Nieprzypadkowo – skomponowane z najlepszych składników, sowicie doprawione i podane w towarzystwie sałaty, pomidorów czy ogórków są prawdziwym symbolem wiosny. A do tego jak smakują! Każda pani domu ma swój sposób na jajka faszerowane.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie kroimy cebulkę oraz grzyby w kostkę i podsmażamy na maśle, następnie studzimy.
- Jajka obieramy ze skorupek, odcinamy dół jajka i wyciągamy żółtka do miseczki.
- Mieszamy żółtka z grzybkami, przyprawami oraz szczypiorkiem.
- Faszerujemy jajka i dekorujemy rzeżuchą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl