Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu

Pizza z sosem beszamelowym? Czemu nie. - Odkąd jej spróbowałam, to stała się moją ulubioną pizzą. Wszystko w niej idealnie do siebie pasuje. Smażone pieczarki z dodatkiem czosnku oraz frankfurterki. I to one spinają całą pizzę w jeden obłędny smak - przekonuje autorka bloga "Śliwka węgierka".

Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniuPizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka miodu/ cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki mąki pszennej

Dodatki:

  • frankfurterki
  • pieczarki czosnkowe
  • mozzarella

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przepis

W misie od miksera mieszamy wodę, drożdże i miód. Czekamy około 10 minut, aż drożdże zaczną pęcznieć, po czym dodajemy sól, oliwę i na początek 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy i małymi porcjami dodajemy kolejne 1,5 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze około 8 minut mikserem. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i podsypujemy mąką. Dzielimy na 4 części i każdą z części rozwałkowujemy. Nakładamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż ser się zarumieni. Najlepiej, żeby piekarnik był nagrzany na minimum 220 stopni.

Przepis

Sos beszamelowy: na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszamy trzepaczką. Doprawiamy. Sos powinien być średnio gęsty. Jeśli porobiły się grudki, to dodajemy jeszcze trochę mleka i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.

Przepis

Czosnkowe pieczarki: pieczarki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Obsmażamy na maśle i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą na złoty/ brązowy kolor, to odstawimy z gazu.

Przepis

Rozwałkowane ciasto (przełożone na blaszkę, na której będzie się piekło) smarujemy białym sosem, posypujemy mozzarellą i układamy pieczarki oraz kiełbaski. Pieczemy do zarumienienia się sera. Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć pizzę tymiankiem.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥