Trwa ładowanie...
dtjboc0
30-04-2018 11:43

Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu

Przepis

Pizza z sosem beszamelowym? Czemu nie. - Odkąd jej spróbowałam, to stała się moją ulubioną pizzą. Wszystko w niej idealnie do siebie pasuje. Smażone pieczarki z dodatkiem czosnku oraz frankfurterki. I to one spinają całą pizzę w jeden obłędny smak - przekonuje autorka bloga "Śliwka węgierka".

dtjboc0
4.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Śliwka wegierka
Źródło: Śliwka wegierka
Składniki

Ciasto:

  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka miodu/ cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki mąki pszennej

Dodatki:

  • frankfurterki
  • pieczarki czosnkowe
  • mozzarella

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przepis

W misie od miksera mieszamy wodę, drożdże i miód. Czekamy około 10 minut, aż drożdże zaczną pęcznieć, po czym dodajemy sól, oliwę i na początek 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy i małymi porcjami dodajemy kolejne 1,5 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze około 8 minut mikserem. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i podsypujemy mąką. Dzielimy na 4 części i każdą z części rozwałkowujemy. Nakładamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż ser się zarumieni. Najlepiej, żeby piekarnik był nagrzany na minimum 220 stopni.

Sos beszamelowy: na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszamy trzepaczką. Doprawiamy. Sos powinien być średnio gęsty. Jeśli porobiły się grudki, to dodajemy jeszcze trochę mleka i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.

Czosnkowe pieczarki: pieczarki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Obsmażamy na maśle i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą na złoty/ brązowy kolor, to odstawimy z gazu.

Rozwałkowane ciasto (przełożone na blaszkę, na której będzie się piekło) smarujemy białym sosem, posypujemy mozzarellą i układamy pieczarki oraz kiełbaski. Pieczemy do zarumienienia się sera. Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć pizzę tymiankiem.

Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj