Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu

Pizza z sosem beszamelowym? Czemu nie. - Odkąd jej spróbowałam, to stała się moją ulubioną pizzą. Wszystko w niej idealnie do siebie pasuje. Smażone pieczarki z dodatkiem czosnku oraz frankfurterki. I to one spinają całą pizzę w jeden obłędny smak - przekonuje autorka bloga "Śliwka węgierka".

Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniuPizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka miodu/ cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki mąki pszennej

Dodatki:

  • frankfurterki
  • pieczarki czosnkowe
  • mozzarella

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przepis

W misie od miksera mieszamy wodę, drożdże i miód. Czekamy około 10 minut, aż drożdże zaczną pęcznieć, po czym dodajemy sól, oliwę i na początek 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy i małymi porcjami dodajemy kolejne 1,5 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze około 8 minut mikserem. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i podsypujemy mąką. Dzielimy na 4 części i każdą z części rozwałkowujemy. Nakładamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż ser się zarumieni. Najlepiej, żeby piekarnik był nagrzany na minimum 220 stopni.

Przepis

Sos beszamelowy: na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszamy trzepaczką. Doprawiamy. Sos powinien być średnio gęsty. Jeśli porobiły się grudki, to dodajemy jeszcze trochę mleka i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.

Przepis

Czosnkowe pieczarki: pieczarki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Obsmażamy na maśle i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą na złoty/ brązowy kolor, to odstawimy z gazu.

Przepis

Rozwałkowane ciasto (przełożone na blaszkę, na której będzie się piekło) smarujemy białym sosem, posypujemy mozzarellą i układamy pieczarki oraz kiełbaski. Pieczemy do zarumienienia się sera. Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć pizzę tymiankiem.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟