Pizza z białym sosem i frankfurterkami. Klasyka w nowym wydaniu
Pizza z sosem beszamelowym? Czemu nie. - Odkąd jej spróbowałam, to stała się moją ulubioną pizzą. Wszystko w niej idealnie do siebie pasuje. Smażone pieczarki z dodatkiem czosnku oraz frankfurterki. I to one spinają całą pizzę w jeden obłędny smak - przekonuje autorka bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
- 1 łyżeczka miodu/ cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 3 szklanki mąki pszennej
Dodatki:
- frankfurterki
- pieczarki czosnkowe
- mozzarella
Sos beszamelowy
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
W misie od miksera mieszamy wodę, drożdże i miód. Czekamy około 10 minut, aż drożdże zaczną pęcznieć, po czym dodajemy sól, oliwę i na początek 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy i małymi porcjami dodajemy kolejne 1,5 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze około 8 minut mikserem. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i podsypujemy mąką. Dzielimy na 4 części i każdą z części rozwałkowujemy. Nakładamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż ser się zarumieni. Najlepiej, żeby piekarnik był nagrzany na minimum 220 stopni.
Sos beszamelowy: na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszamy trzepaczką. Doprawiamy. Sos powinien być średnio gęsty. Jeśli porobiły się grudki, to dodajemy jeszcze trochę mleka i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.
Czosnkowe pieczarki: pieczarki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Obsmażamy na maśle i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą na złoty/ brązowy kolor, to odstawimy z gazu.
Rozwałkowane ciasto (przełożone na blaszkę, na której będzie się piekło) smarujemy białym sosem, posypujemy mozzarellą i układamy pieczarki oraz kiełbaski. Pieczemy do zarumienienia się sera. Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć pizzę tymiankiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze