Wielkanocna szynka po staropolsku. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
Domowa szynka pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na świąteczną wędlinę. Wypróbujcie tradycyjny przepis na pyszną pieczeń. Mięso wyjdzie soczyste, delikatne i kruche. Tak upieczona szynka świetnie smakuje zarówno z dodatkiem klasycznej ćwikły lub chrzanu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego z szynki
- 2 l wody przegotowanej
- 5 szt. ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżki soli peklowej
- marynata Staropolska do mięs i drobiu
Przepis
- Przygotować marynatę - do zimnej wody dodać ziele, liście, czosnek, sól i dokładnie wymieszać, aż sól się rozpuści.
- Mięso oczyścić, umyć i włożyć do zalewy na 3-4 dni.
- Przechowywać pod przykryciem w zimnym miejscu.
- Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przyprawą, odstawić na godzinę do lodówki.
- Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie zamknąć. Piec w 190 st. przez ok. 1 godzinę.
- Po upieczeniu zostawić na pół godziny w rękawie, a następnie wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl