Trwa ładowanie...
d1ouauj
oprac. Katarzyna Gileta

Wielkanocna szynka po staropolsku. Będzie gwiazdą świątecznego stołu

Przepis

Domowa szynka pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na świąteczną wędlinę. Wypróbujcie tradycyjny przepis na pyszną pieczeń. Mięso wyjdzie soczyste, delikatne i kruche. Tak upieczona szynka świetnie smakuje zarówno z dodatkiem klasycznej ćwikły lub chrzanu.

d1ouauj
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • 2 l wody przegotowanej
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soli peklowej
  • marynata Staropolska do mięs i drobiu
Przepis
  • Przygotować marynatę - do zimnej wody dodać ziele, liście, czosnek, sól i dokładnie wymieszać, aż sól się rozpuści.
  • Mięso oczyścić, umyć i włożyć do zalewy na 3-4 dni.
  • Przechowywać pod przykryciem w zimnym miejscu.
  • Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przyprawą, odstawić na godzinę do lodówki.
  • Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie zamknąć. Piec w 190 st. przez ok. 1 godzinę.
  • Po upieczeniu zostawić na pół godziny w rękawie, a następnie wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocna szynka po staropolsku. Będzie gwiazdą świątecznego stołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
3
Share
d1ouauj

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ouauj
d1ouauj
d1ouauj
d1ouauj
Więcej tematów
d1ouauj