Szynka pieczona z czosnkiem
Co powiecie na tę aromatyczną, soczystą szyneczkę, naszpikowaną czosnkiem? Jest przepyszna. Podana na ciepło w towarzystwie klusków śląskich, gęstego sosu i czerwonej kapusty z rodzynkami będzie idealna na rodzinny obiad. Z kolei na zimno sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Mięso kroimy na grubsze "plastry" rozbijamy je jeszcze, żeby nabrały sprężystości. Nacieramy je marynatą do mięs, olejem, solą i pieprzem i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu, rolujemy poszczególne plastry, wkładając weń pokrojone w ćwiartki kawałki czosnku. Obsmażamy wstępnie na gorącym oleju, a następnie wkładamy do piekarnika na ok 30-40 minut, aż mięsko dojdzie. Można jeść na gorąco, albo na zimno jako dodatek do kanapek.
Przepis dodał użytkownik coco_rosie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze