Trwa ładowanie...
d2rkne5
07-11-2021 08:36

Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień

Przepis

Witold Szabłowski, reporter i scenarzysta, zaprasza na niezwykła wyprawę do Rosji. Jego najnowsza książka "Rosja od kuchni" to połączenie reportażu z książką kulinarną. Obok przepisów znajdziemy tam mnóstwo wciągających historii m..in o tym, jak, kiedy – i po co – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.

d2rkne5
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Anton
Składniki
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 200 g wołowiny
  • 200 g cielęciny
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 100 g marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cielęcinę i wołowinę ugotuj razem i pokrój na porcje. Przygotowane mięso zalej trzema litrami wody. Zanim bulion się zagotuje, trzymaj go na średnim ogniu.
  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, dopraw solą, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. W międzyczasie w drugim garnku ugotuj filet z kurczaka.
  • Pokrój kapustę, dodaj do bulionu, gotuj razem przez 10 minut. Jarzyny pokrój w drobną kostkę. Masło włóż do dobrze rozgrzanego żeliwnego kociołka lub rondla.
  • Do roztopionego masła dodaj pokrojone warzywa i smaż, aż cebula i korzeń pietruszki nabiorą złotego koloru. Dosyp mąkę, szybko wymieszaj i po minucie włóż do garnka przecier pomidorowy. Wymieszaj ponownie i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  • Dodaj mięso z gotowanego kurczaka razem z bulionem. Gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut.

Przepis pochodzi z książki Witolda Szabłowskiego "Rosja od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Gruziński kapuśniak. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rkne5
d2rkne5
d2rkne5
d2rkne5
Więcej tematów
d2rkne5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj