Najlepsza zupa na przedwiośnie. Przepis na pyszny kapuśniak
Bez wątpienia kapuśniak to jedna z najzdrowszych zup, dlatego powinna na stałe zagościć w naszym menu na przełomie zimy i wiosny. Główny składnik zupy, czyli kiszona kapusta, doskonale wzmacnia odporność i dostarcza nam cennych składników odżywczych jest to bardzo istotne o tej porze roku, kiedy nasz organizm jest osłabiony po zimie. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 150 g kiszonej kapusty (posiekać)
- 1 średnia cebula (pokroić w kostkę)
- 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 100 g świeżej białej kapusty (poszatkować)
- 1 średnia marchewka (zetrzeć na tarce)
- 700 ml wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g ziemniaków (pokroić w kostkę)
- 150 g kiełbasy (pokroić w plastry i podsmażyć)
- majeranek, sól i pieprz do smaku
- W garnku podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać białą kapustę, ziemniaki, marchewkę, ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i wlać wodę.
- Gotować około 20 min. na małym ogniu. Dodać podsmażoną kiełbasę i kiszoną kapustę, gotować jeszcze chwilę.
- Dodać majeranek i doprawić w razie potrzeby.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze