Domowy kapuśniak z kiełbasą. Najlepsza zupa na chłody
Kapuśniak to jedna z ulubionych polskich zup. Jest bardzo gęsta, aromatyczna i sycąca. Swój sprawdzony przepis na kapuśniak poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 150 g kiszonej kapusty - posiekać
- 1 średnia cebula - pokroić w kostkę
- 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
- 100 g świeżej białej kapusty - poszatkować
- 1 średnia marchewka - zetrzeć na tarce
- 700 ml wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g ziemniaków - pokroić w kostkę
- 150 g kiełbasy - w plastry i podsmażyć
- majeranek, sól i pieprz do smaku
- W garnku podsmażyć cebule i czosnek, następnie dodać białą kapustę, ziemniaki, marchewkę ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i wlać wodę.
- Gotować około 20 minut na małym ogniu.
- Dodać podsmażoną kiełbasę i kiszoną kapustę, gotować jeszcze chwilę. Na końcu wsypać majeranek i doprawić w razie potrzeby.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze