Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami
Rumiane krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami to klasyk polskiej kuchni. Najlepiej smakują w towarzystwie czerwone barszczu, można je jednak podawać również solo. Ile pań domu, tyle przepisów na krokiety. Zobaczcie, jak przygotowuje je "zGotowana Paula". Smacznego!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- mąka pszenna (na oko)
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz:
- 600 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- kiszona kapusta (litrowy słoik)
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- jajko
- bułka tarta
Składniki na ciasto wymieszać do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Usmażyć naleśniki.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i smażyć do odparowania wody. W międzyczasie przyprawić. Kiszoną kapustę przepłukać i poszatkować. Ugotować (ok. 30 minut). Usmażone pieczarki wymieszać z kapustą kiszoną i doprawić. Farsz nakładać na naleśniki i zwijać. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na złoty kolor.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze