Trwa ładowanie...
d2evb4s
04-04-2022 12:54

Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną

Przepis

Kapuśniak to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Znajdziecie ją w każdym regionie. Charakterna kwaśnica na Podhalu. Słodki z dodatkiem rodzynek i migdałów na Lubelszczyźnie jako spadek po polskich Żydach. Pomorska czy wielkopolska parzybroda. Kujawski kapuśniak wyróżnia się z kolei dodatkiem kaszy perłowej. Dzięki niej jest treściwy i smakuje wybornie. Sposób przygotowania jest również oryginalny – w jednym garnku gotuje się wywar warzywny z kaszą, a w drugim kapustę, a następnie oba wywary się łączy. Ten kapuśniak najbardziej znany jest na Ziemi Dobrzyńskiej (oprócz zupy zacierkowej) i na Pałukach. Niektóre gospodynie dodają jeszcze dla podkręcenia smaku trochę pomidorów. Myślę, że taki kapuśniak przypadnie wam do gustu.

d2evb4s
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kasze
Źródło: Kasze, fot: Picasa
Składniki
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 6 średnich ziemniaków (ok. 1/2 kg)
  • 3 marchewki (ok. 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 1 duża cebula
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
Przepis
  • Marchew, selera i pietruszkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Obrane ziemniaki w średnią kostkę, a kapustę
  • drobno poszatkować.
  • Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa poza ziemniakami i kapustą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Dodać 1 1/2 litra wody i grzyby. Gotować około 30 minut. Dodać ziemniaki i kaszę. Gotować jeszcze 20 minut.
  • W tym samym czasie w drugim garnku gotować kapustę w 1 litrze wody, a następnie całość przenieść do garnka z wywarem warzywnym i kaszą. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana "Kasze w kuchni roślinnej regionalnej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2evb4s
d2evb4s
d2evb4s
d2evb4s
Więcej tematów
d2evb4s

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj