Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną

Kapuśniak to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Znajdziecie ją w każdym regionie. Charakterna kwaśnica na Podhalu. Słodki z dodatkiem rodzynek i migdałów na Lubelszczyźnie jako spadek po polskich Żydach. Pomorska czy wielkopolska parzybroda. Kujawski kapuśniak wyróżnia się z kolei dodatkiem kaszy perłowej. Dzięki niej jest treściwy i smakuje wybornie. Sposób przygotowania jest również oryginalny – w jednym garnku gotuje się wywar warzywny z kaszą, a w drugim kapustę, a następnie oba wywary się łączy. Ten kapuśniak najbardziej znany jest na Ziemi Dobrzyńskiej (oprócz zupy zacierkowej) i na Pałukach. Niektóre gospodynie dodają jeszcze dla podkręcenia smaku trochę pomidorów. Myślę, że taki kapuśniak przypadnie wam do gustu.

Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmiennąKujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 6 średnich ziemniaków (ok. 1/2 kg)
  • 3 marchewki (ok. 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 1 duża cebula
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Przepis

  • Marchew, selera i pietruszkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Obrane ziemniaki w średnią kostkę, a kapustę
  • drobno poszatkować.
  • Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa poza ziemniakami i kapustą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Dodać 1 1/2 litra wody i grzyby. Gotować około 30 minut. Dodać ziemniaki i kaszę. Gotować jeszcze 20 minut.
  • W tym samym czasie w drugim garnku gotować kapustę w 1 litrze wody, a następnie całość przenieść do garnka z wywarem warzywnym i kaszą. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥