Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną

Kapuśniak to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Znajdziecie ją w każdym regionie. Charakterna kwaśnica na Podhalu. Słodki z dodatkiem rodzynek i migdałów na Lubelszczyźnie jako spadek po polskich Żydach. Pomorska czy wielkopolska parzybroda. Kujawski kapuśniak wyróżnia się z kolei dodatkiem kaszy perłowej. Dzięki niej jest treściwy i smakuje wybornie. Sposób przygotowania jest również oryginalny – w jednym garnku gotuje się wywar warzywny z kaszą, a w drugim kapustę, a następnie oba wywary się łączy. Ten kapuśniak najbardziej znany jest na Ziemi Dobrzyńskiej (oprócz zupy zacierkowej) i na Pałukach. Niektóre gospodynie dodają jeszcze dla podkręcenia smaku trochę pomidorów. Myślę, że taki kapuśniak przypadnie wam do gustu.

Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmiennąKujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 6 średnich ziemniaków (ok. 1/2 kg)
  • 3 marchewki (ok. 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 1 duża cebula
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Przepis

  • Marchew, selera i pietruszkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Obrane ziemniaki w średnią kostkę, a kapustę
  • drobno poszatkować.
  • Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa poza ziemniakami i kapustą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Dodać 1 1/2 litra wody i grzyby. Gotować około 30 minut. Dodać ziemniaki i kaszę. Gotować jeszcze 20 minut.
  • W tym samym czasie w drugim garnku gotować kapustę w 1 litrze wody, a następnie całość przenieść do garnka z wywarem warzywnym i kaszą. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇