Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną

Kapuśniak to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Znajdziecie ją w każdym regionie. Charakterna kwaśnica na Podhalu. Słodki z dodatkiem rodzynek i migdałów na Lubelszczyźnie jako spadek po polskich Żydach. Pomorska czy wielkopolska parzybroda. Kujawski kapuśniak wyróżnia się z kolei dodatkiem kaszy perłowej. Dzięki niej jest treściwy i smakuje wybornie. Sposób przygotowania jest również oryginalny – w jednym garnku gotuje się wywar warzywny z kaszą, a w drugim kapustę, a następnie oba wywary się łączy. Ten kapuśniak najbardziej znany jest na Ziemi Dobrzyńskiej (oprócz zupy zacierkowej) i na Pałukach. Niektóre gospodynie dodają jeszcze dla podkręcenia smaku trochę pomidorów. Myślę, że taki kapuśniak przypadnie wam do gustu.

Kujawski kapuśniak z kaszą jęczmiennąKujawski kapuśniak z kaszą jęczmienną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 6 średnich ziemniaków (ok. 1/2 kg)
  • 3 marchewki (ok. 300 g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy małego selera
  • 1 duża cebula
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Przepis

  • Marchew, selera i pietruszkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Obrane ziemniaki w średnią kostkę, a kapustę
  • drobno poszatkować.
  • Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa poza ziemniakami i kapustą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
  • Dodać 1 1/2 litra wody i grzyby. Gotować około 30 minut. Dodać ziemniaki i kaszę. Gotować jeszcze 20 minut.
  • W tym samym czasie w drugim garnku gotować kapustę w 1 litrze wody, a następnie całość przenieść do garnka z wywarem warzywnym i kaszą. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę