Trwa ładowanie...
d3ixacu
30-11-2021 09:51

Rozrzewający kapuśniak z pęczakiem

Przepis

Pyszny i szybki przepis na kapuśniaczek z kaszą pęczak z dodatkiem czarnego czosnku. Świetnie rozgrzewa i syci nawet w najchlodniejszy dzień. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d3ixacu
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 450 g kiszonej kapusty
  • pół szkl. kaszy pęczak
  • 150 g wędzonego boczku
  • paczka włoszczyzny pokrojonej w paski
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • szczypta czarnego czosnku w proszku
Przepis
  • Do garnka wlej 2 – 2,5 l. wody, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kaszę. Gotuj ok. 10 min.
  • Cebulę i boczek pokrój i podsmaż, dodając odrobinę tłuszczu. Ja użyłam smalcu z kaczki.
  • Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną oraz usmażony boczek z cebulką.
  • Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem oraz czarnym czosnkiem w proszku. Gotuj ok. 10 min.Zupę posyp koperkiem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Rozrzewający kapuśniak z pęczakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ixacu
d3ixacu
d3ixacu
d3ixacu
Więcej tematów
d3ixacu