Kapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smak

Talerz sycącej i rozgrzewającej zupy przyda się w chłodne dni. Ale tak naprawdę kapuśniak smakuje o każdej porze. Nasze babki wierzyły, że kwaśna kapusta pomoże na dolegliwości układu pokarmowego, w tym skutki imprezowych lub sylwestrowych imprez. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu". Nic tylko gotować i zjeść w razie potrzeby!

Kapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smakKapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smak
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 golonka wieprzowa
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól, pieprz

Przepis

Do garnka wkładamy oczyszczoną, opłukaną golonkę, żeberka wędzone i zalewamy je wodą (woda ma przykrywać mięso). Do golonki dodajemy obrany i pokrojony na 4 części korzeń pietruszki, opaloną cebulę (jak do rosołu), a także ziele angielskie i liść laurowy – zagotowujemy, przykręcamy płomień i gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy kolejne 2 godziny lub do czasu, aż golonka będzie miękka.
Kapustę - jeśli jest bardzo kwaśna - płuczemy, wkładamy do drugiego garnka i obgotowujemy 60-90 minut. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę w połowie czasu gotowania, należy z kapusty odlać wodę i wlać nową. Ugotowaną kapustę odcedzamy – zachowując wodę z gotowania.
Kiedy golonką będzie już miękka, wyjmujemy ją z wywaru razem z żeberkiem wędzonym. Mięso obieramy i kroimy na kawałki. Odstawiamy. Z wywaru wyjmujemy również korzeń pietruszki i cebulę (warzywa można wyrzucić). Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je 15 minut. Po tym czasie do wywaru dokładamy obgotowaną kapustę i majeranek – gotujemy około 20 minut. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna, możemy w tym momencie dodać do niej wodę pozostawioną po odcedzeniu kapusty. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorącą, najlepsza jest po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".
Zobacz także: skrzydełka w piwnej glazurze

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru