Trwa ładowanie...
d2wxbgh
30-12-2017 19:30

Kapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smak

Przepis

Talerz sycącej i rozgrzewającej zupy przyda się w chłodne dni. Ale tak naprawdę kapuśniak smakuje o każdej porze. Nasze babki wierzyły, że kwaśna kapusta pomoże na dolegliwości układu pokarmowego, w tym skutki imprezowych lub sylwestrowych imprez. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu". Nic tylko gotować i zjeść w razie potrzeby!

d2wxbgh
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

fot. Igraszki Losu
Źródło: fot. Igraszki Losu
Składniki
  • 1 golonka wieprzowa
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól, pieprz
Przepis

Do garnka wkładamy oczyszczoną, opłukaną golonkę, żeberka wędzone i zalewamy je wodą (woda ma przykrywać mięso). Do golonki dodajemy obrany i pokrojony na 4 części korzeń pietruszki, opaloną cebulę (jak do rosołu), a także ziele angielskie i liść laurowy – zagotowujemy, przykręcamy płomień i gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy kolejne 2 godziny lub do czasu, aż golonka będzie miękka.
Kapustę - jeśli jest bardzo kwaśna - płuczemy, wkładamy do drugiego garnka i obgotowujemy 60-90 minut. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę w połowie czasu gotowania, należy z kapusty odlać wodę i wlać nową. Ugotowaną kapustę odcedzamy – zachowując wodę z gotowania.
Kiedy golonką będzie już miękka, wyjmujemy ją z wywaru razem z żeberkiem wędzonym. Mięso obieramy i kroimy na kawałki. Odstawiamy. Z wywaru wyjmujemy również korzeń pietruszki i cebulę (warzywa można wyrzucić). Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je 15 minut. Po tym czasie do wywaru dokładamy obgotowaną kapustę i majeranek – gotujemy około 20 minut. Jeśli zupa jest zbyt mało kwaśna, możemy w tym momencie dodać do niej wodę pozostawioną po odcedzeniu kapusty. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorącą, najlepsza jest po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".
Zobacz także: skrzydełka w piwnej glazurze

Polecamy wideo: Coroczne kiszenie kapusty w Muzeum Wsi Lubelskiej

Kapuśniak mamy Ani. Mięsne dodatki i klasyczny smak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wxbgh
d2wxbgh
d2wxbgh
d2wxbgh
Więcej tematów
d2wxbgh