Szare kluski z kiszoną kapustą i boczkiem
Szare kluski mogą z powodzeniem konkurować z kopytkami. Są jednak o wiele łatwiejsze i szybsze do przygotowania. Nie musimy zagniatać ciasta, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Przepis poleca autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- ok. 1 szklanka mąki
- Sól i pieprz
Ziemniaki zetrzeć na papkę i odcisnąć wodę. Dodać jajka, sól, pieprz i mąkę - masa ziemniaczana musi być gęsta. Łyżką nakładać kluski na gotującą wodę, zaraz po wypłynięciu wyjąć. Kluski podałam z ugotowaną kiszoną kapustą i usmażonym boczkiem wędzonym. Wszystko razem podsmażyłam.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze