Gołąbki z ziemniakami i grzybkami
Jarskie gołąbki z ziemniakami i grzybami to świetna propozycja zarówno na co dzień, jak i na wigilijny stół. Moja rodzina zajada je z keczupem, jeśli jednak do gołąbków podamy grzybowy sos zamienią się w odświętne danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 40 dag grzybów
- 2 jajka
- majeranek
- sól
- pieprz
Ponadto:
- średnia główka kapusty
- ok. 1/2 litra rosołu
- ketchup
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotująca się posolona wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić. Na liście kapusty kłaść po około 1 i 1/2 łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować.
Do dużego rondla włożyć gołąbki zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około 60 minut.
Z podanych składników wychodzi około 16 gołąbków. Gołąbki podawać na ciepło polane ketchupem.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze