Trwa ładowanie...
d1m697v
04-11-2008 19:40

Gołąbki z ziemniakami i grzybkami

Przepis

Jarskie gołąbki z ziemniakami i grzybami to świetna propozycja zarówno na co dzień, jak i na wigilijny stół. Moja rodzina zajada je z keczupem, jeśli jednak do gołąbków podamy grzybowy sos zamienią się w odświętne danie.

d1m697v
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag grzybów
  • 2 jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Ponadto:

  • średnia główka kapusty
  • ok. 1/2 litra rosołu
  • ketchup
Przepis

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków.

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotująca się posolona wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić. Na liście kapusty kłaść po około 1 i 1/2 łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować.

Do dużego rondla włożyć gołąbki zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około 60 minut.
Z podanych składników wychodzi około 16 gołąbków. Gołąbki podawać na ciepło polane ketchupem.
Smacznego.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Gołąbki z ziemniakami i grzybkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m697v
d1m697v
d1m697v
d1m697v
Więcej tematów
d1m697v