Trwa ładowanie...
d39bdv2
26-05-2017 08:43

Ciasto "Dziwaczek" z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym

Przepis

Wyjątkowe ciasto z ptasim mleczkiem i kremem kawowym. Bardzo smaczne, szczególnie na drugi dzień, jak smaki się "przegryzą". Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa "dziwaczek". Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d39bdv2
3.5
(38 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopt pierwszy:

  • 4 duże jajka - osobno żółtka i białka
  • 140 g cukru
  • 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Biszkopt drugi:

  • 6 jajek osobno żółtka i białka
  • 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g poszatkowanych orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek
  • 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 260 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 600 g ptasiego mleczka
  • 2 czerwone galaretki

Wierzch:

  • około 450-500 g śmietanki kremówki 36 lub 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • fix do śmietany (niekoniecznie)
  • kakao do posypania

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki zaparzonej herbaty (lub wody)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Przepis

Biszkopt pierwszy:
Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową skropić biszkopt w blaszce.

Biszkopt drugi:
Wszystko dokładnie przygotowujemy, jak przy "biszkopcie pierwszy", tylko wraz z mąką dodajemy orzechy i rodzynki. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.

Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać mąkę, kawę i wymieszać mikserem. Mleko zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Dwie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem. Biszkopt w blaszce (Biszkopt pierwszy) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Drugi biszkopt wyciągnąć z blaszki i ściągnąć papier. Posmarować go pozostałym kremem (albo pozostałym kremem posmarować stężałą galaretkę) i położyć go na galaretce stroną posmarowaną kremem. Lekko docisnąć, biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i ozdobić nią wierzch ciasta. Na końcu ciasto posypać kakao.
Ciasto wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto będzie się lepiej kroiło.
Zobacz także: ciasto truskawkowe pole

Ciasto "Dziwaczek" z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39bdv2
d39bdv2
d39bdv2
d39bdv2
Więcej tematów
d39bdv2