WP
WP

Barszcz biały chrzanowy w chlebku. Przetestuj przed świętami - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie zGotowana Paula
Podziel się

Choć do Świąt zostało jeszcze kilka tygodni, warto już teraz zacząć testować wielkanocne przepisy. Autorka bloga "zGotowana Paula" proponuje klasyczny biały barszcz Aromatyczny wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy i boczku doprawiony chrzanem posmakuje całej rodzinie.

Składniki
  • 1 wędzone żeberko
  • 3 pętka białej kiełbasy
  • 2 pętka zwykłej wędzonej kiełbasy
  • 1 paczka wędzonego boczku (6 plasterków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 -1,5 słoika chrzanu
  • Przyprawy: sol, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Przepis

Gotujemy wywar z wędlin - kiełbasa zwykła i biała, żeberka, boczek (ja daje wędzony w plastrach i podsmażony) dodajemy liść laurowy i ziele ang., później, jak wszystko będzie miękkie, wyjmujemy, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem (białą kiełbasę obieramy z flaka), dodajemy ugotowane jajka pokrojone w łódeczki i chrzan (ja na duży garnek około 1,5 słoiczka). W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajka - oddzielić żółtka od białek, białka wlać na gotującą zupę (fajnie się zetną), a żółtka wymieszać ze śmietaną (łyżeczka lub dwie) i żeby się nie zwarzylo do żółtka i śmietany powoli dolewać zupę (zahartować), a później wlać do całości i już nie gotować. Niech postoi ok. 2 godz., wtedy przejdzie smakami.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP