Trwa ładowanie...
d1tgdwt
d1tgdwt

Barszcz biały chrzanowy w chlebie. Przetestuj przed świętami

Przepis

Choć do Świąt jest jeszcze czas, warto już teraz zacząć testować wielkanocne przepisy, takie jak tradycyjny barszcz biały w chlebie Autorka bloga "zGotowana Paula" proponuje klasyczny biały barszcz. Aromatyczny wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy i boczku doprawiony chrzanem posmakuje całej rodzinie.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
d1tgdwt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Zdjęcie
Składniki
  • 1 wędzone żeberko
  • 3 pętka białej kiełbasy
  • 2 pętka zwykłej wędzonej kiełbasy
  • 1 paczka wędzonego boczku (6 plasterków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 -1,5 słoika chrzanu
  • Przyprawy: sol, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Przepis

Gotujemy wywar z wędlin - kiełbasa zwykła i biała, żeberka, boczek (ja daje wędzony w plastrach i podsmażony) dodajemy liść laurowy i ziele ang., później, jak wszystko będzie miękkie, wyjmujemy, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem (białą kiełbasę obieramy z flaka), dodajemy ugotowane jajka pokrojone w łódeczki i chrzan (ja na duży garnek około 1,5 słoiczka). W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

Następnie dodajemy surowe jajka - oddzielić żółtka od białek, białka wlać na gotującą zupę (fajnie się zetną), a żółtka wymieszać ze śmietaną (łyżeczka lub dwie) i żeby się nie zwarzylo do żółtka i śmietany powoli dolewać zupę (zahartować), a później wlać do całości i już nie gotować. Niech postoi ok. 2 godziny, wtedy przejdzie smakami.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

d1tgdwt
Barszcz biały chrzanowy w chlebie. Przetestuj przed świętami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1tgdwt
d1tgdwt

d1tgdwt
d1tgdwt
d1tgdwt