Barszcz biały chrzanowy w chlebie. Przetestuj przed świętami
Choć do Świąt jest jeszcze czas, warto już teraz zacząć testować wielkanocne przepisy, takie jak tradycyjny barszcz biały w chlebie Autorka bloga "zGotowana Paula" proponuje klasyczny biały barszcz. Aromatyczny wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy i boczku doprawiony chrzanem posmakuje całej rodzinie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 wędzone żeberko
- 3 pętka białej kiełbasy
- 2 pętka zwykłej wędzonej kiełbasy
- 1 paczka wędzonego boczku (6 plasterków
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 całe jajka
- 3 łyżki śmietany
- 1 -1,5 słoika chrzanu
- Przyprawy: sol, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Gotujemy wywar z wędlin - kiełbasa zwykła i biała, żeberka, boczek (ja daje wędzony w plastrach i podsmażony) dodajemy liść laurowy i ziele ang., później, jak wszystko będzie miękkie, wyjmujemy, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem (białą kiełbasę obieramy z flaka), dodajemy ugotowane jajka pokrojone w łódeczki i chrzan (ja na duży garnek około 1,5 słoiczka). W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
Następnie dodajemy surowe jajka - oddzielić żółtka od białek, białka wlać na gotującą zupę (fajnie się zetną), a żółtka wymieszać ze śmietaną (łyżeczka lub dwie) i żeby się nie zwarzylo do żółtka i śmietany powoli dolewać zupę (zahartować), a później wlać do całości i już nie gotować. Niech postoi ok. 2 godziny, wtedy przejdzie smakami.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze