Trwa ładowanie...
d2p9d29
d2p9d29

Barszcz biały chrzanowy w chlebku. Przetestuj przed świętami

Przepis

Choć do Świąt zostało jeszcze kilka tygodni, warto już teraz zacząć testować wielkanocne przepisy. Autorka bloga "zGotowana Paula" proponuje klasyczny biały barszcz Aromatyczny wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy i boczku doprawiony chrzanem posmakuje całej rodzinie.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
d2p9d29
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki
  • 1 wędzone żeberko
  • 3 pętka białej kiełbasy
  • 2 pętka zwykłej wędzonej kiełbasy
  • 1 paczka wędzonego boczku (6 plasterków
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 -1,5 słoika chrzanu
  • Przyprawy: sol, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Przepis

Gotujemy wywar z wędlin - kiełbasa zwykła i biała, żeberka, boczek (ja daje wędzony w plastrach i podsmażony) dodajemy liść laurowy i ziele ang., później, jak wszystko będzie miękkie, wyjmujemy, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem (białą kiełbasę obieramy z flaka), dodajemy ugotowane jajka pokrojone w łódeczki i chrzan (ja na duży garnek około 1,5 słoiczka). W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajka - oddzielić żółtka od białek, białka wlać na gotującą zupę (fajnie się zetną), a żółtka wymieszać ze śmietaną (łyżeczka lub dwie) i żeby się nie zwarzylo do żółtka i śmietany powoli dolewać zupę (zahartować), a później wlać do całości i już nie gotować. Niech postoi ok. 2 godz., wtedy przejdzie smakami.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Barszcz biały chrzanowy w chlebku. Przetestuj przed świętami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2p9d29

Podziel się opinią

1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29