Biała kiełbasa, nie tylko od święta

Wielkanoc bez białej kiełbasy? Trudno to sobie wyobrazić. Przecież to nieodłączny składnik talerza z wędlinami czy żurku i podstawa świątecznego śniadania. Gotowana, pieczona czy smażona - przygotowujemy ją na różne sposoby, w zależności od dania i własnych upodobań. Czasem jednak, bez względu na to, jak ją zaserwujemy, będzie zwyczajnie niesmaczna, a nawet szkodliwa. Jak poznać dobrą białą kiełbasę? Co możemy z niej przygotować? A może w tym roku przygotujemy ją własnoręcznie?

mixed sausages
Źródło zdjęć: © iStock.com

Wybierając w sklepie białą kiełbasę, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Prawdziwa biała kiełbasa musi zawierać 80 proc. mięsa wieprzowego. Najlepiej, jeśli jest to połączenie mięsa z szynki i łopatki. Zwróćmy również uwagę na kolor. Im bardziej biała jest „biała”, tym więcej zawiera tłuszczu. Ciemniejsza, szara kiełbasa zawiera zdecydowanie więcej chudego mięsa. Z kolei za wspaniały wygląd, apetycznej, różowiutkiej "białej", odpowiadać może substancja konserwująca na bazie saletry. Mimo zachęcającego wyglądu lepiej z niej zrezygnujmy.

Jak zrobić białą kiełbasę w domu?

Jeśli chcemy mieć stuprocentową pewność, że nasza biała kiełbasa powstała z najwyższej jakości składników, zróbmy ją sami. To wcale nie jest takie trudne. Wystarczy trochę czasu i maszynka do mięsa ze specjalną nakładką do nabijania kiełbas (jest w każdym zestawie). Składniki: kilogram szynki wieprzowej, pół kilograma dość tłustej łopatki, pół kilograma karkówki, garść majeranku, sporo pieprzu, trzy posiekane ząbki czosnku, sól. Łopatkę i karkówkę kroimy w dużą kostkę i mielimy na drobnych oczkach. Szynkę kroimy nożem w kosteczkę wielkości dużych ziaren grochu i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy. Po kilku minutach dolewamy szklankę lodowatej wody i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Jelita (bez problemu kupimy je w wielu sklepach czy w internecie) moczymy w zimnej wodzie, następnie naciągamy na nakładkę w maszynce. Nadziewamy jelita masą mięsną, zawijamy co około 15 centymetrów. Kiełbasę możemy sparzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni C.

Biała kiełbasa najlepiej smakuje smażona

Potrzebujemy: kilogram kiełbasy, cztery duże cebule, dwa jabłka, 100 gramów masła, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie. Cebule kroimy w cienkie plasterki, jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kiełbasę i smażymy dwie minuty. Dodajemy cebulę i jabłko oraz przyprawy i smażymy na małym ogniu kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z chrzanem lub żurawiną.

Pieczona biała kiełbasa to wielkanocny przysmak

Składniki: kilogram surowej białej, dwie cebule, trzy łyżki miodu, masło, szklanka piwa, dwie łyżki ostrej musztardy, łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz. Cebule kroimy w plasterki i smażymy na maśle, lekko soląc. Przerzucamy ją do miski, dodajemy przyprawy, musztardę, miód i piwo. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pilnujmy, by się nie przypaliła!

Biała kiełbasa pod kołderką

Potrzebujemy: arkusz ciasta francuskiego, kilka białych kiełbasek, musztardę i jajko. Arkusz ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w pasy trochę szersze niż długość kiełbasy. Smarujemy je lekko musztardą. Kiełbasę nacinamy z jednego końca i wyciskamy na ciasto tak, by zachowała kształt. Zawijamy i sklejamy, smarując brzeg jajkiem. Każdy rulonik smarujemy jajkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kiełbasa zapiekana z ziemniakami

Składniki: kilka kiełbasek, pokrojone w plastry dwa duże ziemniaki, dwie łyżki chrzanu, śmietana 18 procent, sól i pieprz. Ziemniaki lekko obgotowujemy we wrzątku. Układamy je jedną warstwą w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy kiełbaskami, układamy kolejną warstwą ziemniaków, polewamy śmietaną rozmieszaną z chrzanem i posypujemy lekko solą i mocno pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯