Biała kiełbasa, nie tylko od święta
Wielkanoc bez białej kiełbasy? Trudno to sobie wyobrazić. Przecież to nieodłączny składnik talerza z wędlinami czy żurku i podstawa świątecznego śniadania. Gotowana, pieczona czy smażona - przygotowujemy ją na różne sposoby, w zależności od dania i własnych upodobań. Czasem jednak, bez względu na to, jak ją zaserwujemy, będzie zwyczajnie niesmaczna, a nawet szkodliwa. Jak poznać dobrą białą kiełbasę? Co możemy z niej przygotować? A może w tym roku przygotujemy ją własnoręcznie?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Wybierając w sklepie białą kiełbasę, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Prawdziwa biała kiełbasa musi zawierać 80 proc. mięsa wieprzowego. Najlepiej, jeśli jest to połączenie mięsa z szynki i łopatki. Zwróćmy również uwagę na kolor. Im bardziej biała jest „biała”, tym więcej zawiera tłuszczu. Ciemniejsza, szara kiełbasa zawiera zdecydowanie więcej chudego mięsa. Z kolei za wspaniały wygląd, apetycznej, różowiutkiej "białej", odpowiadać może substancja konserwująca na bazie saletry. Mimo zachęcającego wyglądu lepiej z niej zrezygnujmy.
Jak zrobić białą kiełbasę w domu?
Jeśli chcemy mieć stuprocentową pewność, że nasza biała kiełbasa powstała z najwyższej jakości składników, zróbmy ją sami. To wcale nie jest takie trudne. Wystarczy trochę czasu i maszynka do mięsa ze specjalną nakładką do nabijania kiełbas (jest w każdym zestawie). Składniki: kilogram szynki wieprzowej, pół kilograma dość tłustej łopatki, pół kilograma karkówki, garść majeranku, sporo pieprzu, trzy posiekane ząbki czosnku, sól. Łopatkę i karkówkę kroimy w dużą kostkę i mielimy na drobnych oczkach. Szynkę kroimy nożem w kosteczkę wielkości dużych ziaren grochu i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy. Po kilku minutach dolewamy szklankę lodowatej wody i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Jelita (bez problemu kupimy je w wielu sklepach czy w internecie) moczymy w zimnej wodzie, następnie naciągamy na nakładkę w maszynce. Nadziewamy jelita masą mięsną, zawijamy co około 15 centymetrów. Kiełbasę możemy sparzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni C.
Biała kiełbasa najlepiej smakuje smażona
Potrzebujemy: kilogram kiełbasy, cztery duże cebule, dwa jabłka, 100 gramów masła, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie. Cebule kroimy w cienkie plasterki, jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kiełbasę i smażymy dwie minuty. Dodajemy cebulę i jabłko oraz przyprawy i smażymy na małym ogniu kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z chrzanem lub żurawiną.
Pieczona biała kiełbasa to wielkanocny przysmak
Składniki: kilogram surowej białej, dwie cebule, trzy łyżki miodu, masło, szklanka piwa, dwie łyżki ostrej musztardy, łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz. Cebule kroimy w plasterki i smażymy na maśle, lekko soląc. Przerzucamy ją do miski, dodajemy przyprawy, musztardę, miód i piwo. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pilnujmy, by się nie przypaliła!
Biała kiełbasa pod kołderką
Potrzebujemy: arkusz ciasta francuskiego, kilka białych kiełbasek, musztardę i jajko. Arkusz ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w pasy trochę szersze niż długość kiełbasy. Smarujemy je lekko musztardą. Kiełbasę nacinamy z jednego końca i wyciskamy na ciasto tak, by zachowała kształt. Zawijamy i sklejamy, smarując brzeg jajkiem. Każdy rulonik smarujemy jajkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Kiełbasa zapiekana z ziemniakami
Składniki: kilka kiełbasek, pokrojone w plastry dwa duże ziemniaki, dwie łyżki chrzanu, śmietana 18 procent, sól i pieprz. Ziemniaki lekko obgotowujemy we wrzątku. Układamy je jedną warstwą w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy kiełbaskami, układamy kolejną warstwą ziemniaków, polewamy śmietaną rozmieszaną z chrzanem i posypujemy lekko solą i mocno pieprzem. Smacznego!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.