WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Biała kiełbasa, nie tylko od święta

Wielkanoc bez białej kiełbasy? Trudno to sobie wyobrazić. Przecież to nieodłączny składnik talerza z wędlinami czy żurku i podstawa świątecznego śniadania. Gotowana, pieczona czy smażona - przygotowujemy ją na różne sposoby, w zależności od dania i własnych upodobań. Czasem jednak, bez względu na to, jak ją zaserwujemy, będzie zwyczajnie niesmaczna, a nawet szkodliwa. Jak poznać dobrą białą kiełbasę? Co możemy z niej przygotować? A może w tym roku przygotujemy ją własnoręcznie?

mixed sausages
Źródło zdjęć: © iStock.com

Wybierając w sklepie białą kiełbasę, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Prawdziwa biała kiełbasa musi zawierać 80 proc. mięsa wieprzowego. Najlepiej, jeśli jest to połączenie mięsa z szynki i łopatki. Zwróćmy również uwagę na kolor. Im bardziej biała jest „biała”, tym więcej zawiera tłuszczu. Ciemniejsza, szara kiełbasa zawiera zdecydowanie więcej chudego mięsa. Z kolei za wspaniały wygląd, apetycznej, różowiutkiej "białej", odpowiadać może substancja konserwująca na bazie saletry. Mimo zachęcającego wyglądu lepiej z niej zrezygnujmy.

Jak zrobić białą kiełbasę w domu?

Jeśli chcemy mieć stuprocentową pewność, że nasza biała kiełbasa powstała z najwyższej jakości składników, zróbmy ją sami. To wcale nie jest takie trudne. Wystarczy trochę czasu i maszynka do mięsa ze specjalną nakładką do nabijania kiełbas (jest w każdym zestawie). Składniki: kilogram szynki wieprzowej, pół kilograma dość tłustej łopatki, pół kilograma karkówki, garść majeranku, sporo pieprzu, trzy posiekane ząbki czosnku, sól. Łopatkę i karkówkę kroimy w dużą kostkę i mielimy na drobnych oczkach. Szynkę kroimy nożem w kosteczkę wielkości dużych ziaren grochu i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy. Po kilku minutach dolewamy szklankę lodowatej wody i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Jelita (bez problemu kupimy je w wielu sklepach czy w internecie) moczymy w zimnej wodzie, następnie naciągamy na nakładkę w maszynce. Nadziewamy jelita masą mięsną, zawijamy co około 15 centymetrów. Kiełbasę możemy sparzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni C.

Biała kiełbasa najlepiej smakuje smażona

Potrzebujemy: kilogram kiełbasy, cztery duże cebule, dwa jabłka, 100 gramów masła, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie. Cebule kroimy w cienkie plasterki, jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kiełbasę i smażymy dwie minuty. Dodajemy cebulę i jabłko oraz przyprawy i smażymy na małym ogniu kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z chrzanem lub żurawiną.

Pieczona biała kiełbasa to wielkanocny przysmak

Składniki: kilogram surowej białej, dwie cebule, trzy łyżki miodu, masło, szklanka piwa, dwie łyżki ostrej musztardy, łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz. Cebule kroimy w plasterki i smażymy na maśle, lekko soląc. Przerzucamy ją do miski, dodajemy przyprawy, musztardę, miód i piwo. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pilnujmy, by się nie przypaliła!

Biała kiełbasa pod kołderką

Potrzebujemy: arkusz ciasta francuskiego, kilka białych kiełbasek, musztardę i jajko. Arkusz ciasta lekko rozwałkowujemy i kroimy w pasy trochę szersze niż długość kiełbasy. Smarujemy je lekko musztardą. Kiełbasę nacinamy z jednego końca i wyciskamy na ciasto tak, by zachowała kształt. Zawijamy i sklejamy, smarując brzeg jajkiem. Każdy rulonik smarujemy jajkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kiełbasa zapiekana z ziemniakami

Składniki: kilka kiełbasek, pokrojone w plastry dwa duże ziemniaki, dwie łyżki chrzanu, śmietana 18 procent, sól i pieprz. Ziemniaki lekko obgotowujemy we wrzątku. Układamy je jedną warstwą w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy kiełbaskami, układamy kolejną warstwą ziemniaków, polewamy śmietaną rozmieszaną z chrzanem i posypujemy lekko solą i mocno pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości