6 powodów, dla których warto jeść jajka
Naturalna multiwitamina
Jajka są tak bardzo odżywcze, że czasem nazywa się je wręcz "naturalnymi multiwitaminami". Mimo to niektórzy się ich boją, przekonani, że nadmiar jajek może podnieść poziom cholesterolu i zaszkodzić zdrowiu. Niepotrzebnie - jajka to jedne z najzdrowszych pokarmów świata!
Są tak bardzo odżywcze, że czasem nazywa się je wręcz "naturalnymi multiwitaminami". Mimo to niektórzy się ich obawiają, przekonani, że nadmiar jajek może podnieść poziom cholesterolu i zaszkodzić zdrowiu. Niepotrzebnie - to jedne z najzdrowszych pokarmów świata!
Jajko ma nieoceniony skład
Jajka zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin - B12, B2, A, B5, E. Jest w nich też kwas foliowy, selen, wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, pełnowartościowe białko, dobre tłuszcze. W zasadzie jedno duże jajko zawiera niewielkie ilości prawie każdej witaminy i pierwiastków niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie wszystkie składniki odżywcze obecne są w żółtku. Na korzyść jajek przemawia jeszcze fakt, że sporej wielkości jajo ma niespełna 80 kalorii.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Opracowane na podstawie authoritynutrition.com