Wiejski makaron z kiełbasą i pieczarkami
Penne z kiełbasą, pieczarkami i pomidorami to świetny pomysł, by wykorzystać zalegające w lodówce resztki. Danie przygotujemy w kilkanaście minut. Jest szybkie, smaczne i sycące.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g penne,
- 200 g kiełbasy śląskiej,
- 200 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 świeże pomidory,
- 40 g sera Cheddar,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Kiełbasę pokrój w plasterki i usmaż na teflonowej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do kiełbasy. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju i zeszklij cebulę. Pieczarki opłucz, jeśli są duże pokrój na pół i przełóż na patelnię. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy lub świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Penne ugotuj al dente. Sos połącz z makaronem. Przed podaniem posyp tartym serem.
Zobacz wideo: Resztki, które warto wykorzystać
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze