Trwa ładowanie...
d1i8kth
18-09-2018 10:23

Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) - Przepis

Przepis

Wołowina, grzyby mun, pędy bambusa, makaron ryżowy, zioła, sosy i przyprawy, trochę przy tym daniu było zabawy, ale co się nie robi żeby zjeść coś innego i bardzo smacznego. Danie autorki bloga Moniki Smakołyki to ciekawa propozycja obiadowa.

d1i8kth
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • ok. 500 g wołowiny,
  • 4 łyżki sosu z soją i imbirem,
  • 2 łyżki sosu sojowo – grzybowy,
  • 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • 1 mini suszona papryczka chili,
  • 20 g suszonych grzybów mun,
  • 1 garść pędów bambusa krojonych z zalewy,
  • garść świeżej mięty pieprzowej,
  • garść świeżej kolendry,
  • 1 płaska łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
  • 1 limonka,
  • 2 – 3 szczypty garam masala,

ponadto:

sos sojowy do smaku.

Przepis

Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone mięso kroimy na małe kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy sosem z soją i imbirem, oraz sosem sojowo – grzybowym. Całość mieszamy i pozostawiamy na ok. 4 godz. do zamarynowania.

Czosnek kroimy w plasterki.
W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim czosnek, kiedy będzie złocisty wyciągamy i odkładamy.
Na oleju (o smaku czosnku) smażymy mięso z marynaty (powstały sos nie wylewamy).
Smażymy do momentu, aż cały sos odparuje, następnie dodajemy pozostałą marynatę, dolewamy wrzącej wody, tyle żeby mięso zostało przykryte. Dokładamy papryczkę chili, kardamon i całość dusimy, tak długo, aż wołowina będzie miękka. Uzupełniamy wodę, tylko tyle, tak żeby mięso było przykryte.
W między czasie, grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 min, odcedzamy, a większe, kroimy na mniejsze części.
Do miękkiego mięsa dodajemy pędy bambusa, grzyby i gotujemy jeszcze 10 min, woda powinna częściowo odparować.
Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do wołowiny.
Pieprz zielony zgniatamy, drobno kroimy, miętę i kolendrę siekamy i wszystko dodajemy do mięsa.
Całość doprawiamy do smaku sosem sojowy. Na samym końcu, tuż przed podaniem dania, oprószamy garam masala, dodajemy podsmażony czosnek, oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) - Przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1i8kth
d1i8kth
d1i8kth
d1i8kth
Więcej tematów
d1i8kth

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj