Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) - Przepis

Wołowina, grzyby mun, pędy bambusa, makaron ryżowy, zioła, sosy i przyprawy, trochę przy tym daniu było zabawy, ale co się nie robi żeby zjeść coś innego i bardzo smacznego. Danie autorki bloga Moniki Smakołyki to ciekawa propozycja obiadowa.

Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) - PrzepisWołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) - Przepis
Monika Lemko

Składniki

  • ok. 500 g wołowiny,
  • 4 łyżki sosu z soją i imbirem,
  • 2 łyżki sosu sojowo – grzybowy,
  • 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • 1 mini suszona papryczka chili,
  • 20 g suszonych grzybów mun,
  • 1 garść pędów bambusa krojonych z zalewy,
  • garść świeżej mięty pieprzowej,
  • garść świeżej kolendry,
  • 1 płaska łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
  • 1 limonka,
  • 2 – 3 szczypty garam masala,

Składniki

ponadto:

Składniki

sos sojowy do smaku.

Przepis

Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone mięso kroimy na małe kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy sosem z soją i imbirem, oraz sosem sojowo – grzybowym. Całość mieszamy i pozostawiamy na ok. 4 godz. do zamarynowania.

Przepis

Czosnek kroimy w plasterki.
W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim czosnek, kiedy będzie złocisty wyciągamy i odkładamy.
Na oleju (o smaku czosnku) smażymy mięso z marynaty (powstały sos nie wylewamy).
Smażymy do momentu, aż cały sos odparuje, następnie dodajemy pozostałą marynatę, dolewamy wrzącej wody, tyle żeby mięso zostało przykryte. Dokładamy papryczkę chili, kardamon i całość dusimy, tak długo, aż wołowina będzie miękka. Uzupełniamy wodę, tylko tyle, tak żeby mięso było przykryte.
W między czasie, grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 min, odcedzamy, a większe, kroimy na mniejsze części.
Do miękkiego mięsa dodajemy pędy bambusa, grzyby i gotujemy jeszcze 10 min, woda powinna częściowo odparować.
Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do wołowiny.
Pieprz zielony zgniatamy, drobno kroimy, miętę i kolendrę siekamy i wszystko dodajemy do mięsa.
Całość doprawiamy do smaku sosem sojowy. Na samym końcu, tuż przed podaniem dania, oprószamy garam masala, dodajemy podsmażony czosnek, oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości