Spaghetti z cukinią. Pomysł na jesienny obiad w 15 minut
Cukinia i makaron to smakowite połączenie. Agata, autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity" proponuje spaghetti z cukinią. Dodatek podsmażonego czosnku i startego parmezanu sprawia, że danie nabiera wyrazistego charakteru.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 50 g spaghetti
- 2 niewielkie jędrne cukinie
- 3 ząbki czosnku
- listki świeżego oregano
- świeżo starty ser typu parmezan
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na gorącej oliwie na patelni przez 2 minuty. Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do przesmażonego czosnku dodajemy plastry cukinii i smażymy przez minutę, solimy i pieprzymy. Dodajemy gorący makaron, szybko wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem i oregano. Od razu podajemy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze