Trwa ładowanie...
d2crc6u

Serwatczanka, czyli przepis na żurek inaczej. Zapomniana zupa

Przepis

Przepis na serwatczankę, czyli żurek na serwatce, wypromował Karol Okrasa w jednym z odcinków swojego programu. Na Podkarpaciu, a dokładniej w Dukli, serwatczanka gości na wielkanocnym stole. Jak przygotować tę zupę? Mamy dla was tradycyjny przepis.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1,5 l serwatki
  • 0,5 l żurku na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby)
  • chlebek do żurku (6 sztuk)
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw
  • 1,5 łyżki tartego chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki posiekana
  • 4 prawdziwki suszone (wcześniej długo moczone)
Przepis
  • Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętkach, suszone grzyby i doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, które dodajemy do gotującej się na wolnym ogniu zupy.
  • Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Po wyłączeniu ognia wyciągamy z zupy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry.
  • W chlebku ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem oraz natką pietruszki.
  • Zupę możemy podawać dodatkowo z ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Serwatczanka, czyli przepis na żurek inaczej. Zapomniana zupa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2crc6u

Podziel się opinią

Share
d2crc6u
d2crc6u
d2crc6u
d2crc6u
Więcej tematów
d2crc6u