Trwa ładowanie...
d3lfnct

Serwatczanka, czyli przepis na żurek inaczej. Zapomniana zupa

Przepis

Przepis na serwatczankę, czyli żurek na serwatce, wypromował Karol Okrasa w jednym z odcinków swojego programu. Na Podkarpaciu, a dokładniej w Dukli, serwatczanka gości na wielkanocnym stole. Jak przygotować tę zupę? Mamy dla was tradycyjny przepis.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Serwatczanka, czyli przepis na żurek inaczej. Zapomniana zupa
123RF
Składniki
  • 1,5 l serwatki
  • 0,5 l żurku na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby)
  • chlebek do żurku (6 sztuk)
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw
  • 1,5 łyżki tartego chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki posiekana
  • 4 prawdziwki suszone (wcześniej długo moczone)
Przepis
  • Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętkach, suszone grzyby i doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
  • W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, które dodajemy do gotującej się na wolnym ogniu zupy.
  • Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Po wyłączeniu ognia wyciągamy z zupy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry.
  • W chlebku ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem oraz natką pietruszki.
  • Zupę możemy podawać dodatkowo z ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Serwatczanka, czyli przepis na żurek inaczej. Zapomniana zupa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3lfnct

Podziel się opinią

Share
d3lfnct
d3lfnct
d3lfnct
d3lfnct
Więcej tematów
d3lfnct