Sałatka ze śledziem i ziemniakami
Harengs Pommes à l’Huile to tradycyjna we Francji sałatka ze śledzia i ziemniaków z winegretem i cebulą. Jest bardzo prosta do przygotowania. Będzie doskonała zarówno na szybki obiad, jak i wigilijny stół. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Sos:
- 50 ml oliwy extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego kopru
- 1 średnia czerwona cebula
Sałatka:
- 400 g ziemniaków sałatkowych
- 1/2 łyżki soli
- 5 płatów holenderskiego śledzia z domowej marynaty
- natka pietruszki i koper do podania
- W małej misce połącz oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Energicznie ubij widelcem, aby otrzymać jednolitą emulsję.
- Dodaj musztardę Dijon, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
- Wymieszaj, przykryj miskę folią kuchenną i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ziemniaki (ze skórką) umyj i włóż je do garnka, zalej wodą. Dodaj 1/2 łyżki soli i zagotuj na średnim ogniu.
- Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż będzie można łatwo wbić nóż w ziemniaki. Natychmiast je odcedź na durszlaku i polej zimną wodą. Ziemniaki powinny ostygnąć, ale nadal być ciepłe w dotyku.
- Obierz i pokrój ziemniaki na plastry i ułóż na półmisku, na którym będzie podana sałatka. Na wierzchu połóż śledzie pokrojone na kawałki i obficie polej sosem. Natychmiast podawaj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze