Śledzie z kapustą kiszoną i majonezem
Szukacie wypróbowanego przepisu na wigilijne śledzie? Dobrze trafiliście. Jola Caputa zdradziła nam swoją recepturę na śledzie z majonezem i kiszoną kapustą. Rodzina będzie się zajadać.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- ½ kg śledzi matjasów
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 słoiczek majonezu (średniej wielkości, ok. 250 g)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- sól pieprz do smaku
Śledzie namocz (na ok. 6 godz.). Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku i drobno posiekaj. Cebulę i jabłko pokrój w kosteczkę. Wymieszaj razem kapustę, cebulę, jabłko, dodaj pieprz i sól oraz cały słoiczek majonezu. Na każdy płat śledzia nakładaj tak przygotowany "farsz", zwiń roladki i zepnij wykałaczką. Na dno szklanego naczynia wyłóż kapustę z majonezem, na to ułóż roladki ze śledzia i przykryj kapustą z majonezem. Układaj tak, aż do wyczerpania składników. Śledzie są najlepsze na drugi dzień.
Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze