Dieta wegańska
Dieta wegańska polega się na wyeliminowaniu z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie tylko nie jedzą mięsa, ale też jajek czy nabiału. Ich jadłospis jest w 100 proc. roślinny. Najważniejsze w diecie wegańskiej jest to, żeby wykorzystywać różne źródła białka. Chociaż wiele osób uważa, że to mięso jest najlepszym źródłem białka, weganie udowadniają, że to mit. Spożywając duże ilości produktów bogatych w nasiona roślin strączkowych i różnego rodzaju orzechy, często przyswajają więcej białka niż osoby jedzące mięso.
Dieta wegańska opiera się na produktach należących do pięciu grup pokarmowych: warzywach i owocach, zbożach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, tłuszczach roślinnych i grzybach. Zamiennikiem dla mleka jest mleko pochodzenia roślinnego bądź sojowe. Dużo energii w diecie wegańskiej dostarczają zielone warzywa. Brokuły, jarmuż i kapusta zawierają dużo wapnia i regulują ciśnienie krwi. Kuchnia roślinna dostarcza też dużo żelaza. Pestki dyni, żytni chleb, otręby, pietruszka, soczewica czy szpinak, to podstawowe elementy w kuchni każdego weganina. Większość z produktów obecnych w diecie wegańskiej, zaleca się spożywać na surowo, aby przyswoić jak największą ilość zawartych w nich składników odżywczych. Obróbka termiczna niestety zmniejsza zawartość witamin w spożywanym pokarmie. Najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o przetwarzanie, jest gotowanie na parze lub w wodzie.
Weganizm jest wskazany dla osób mających problem z otyłością. Ponadto badania wykazały, że ograniczenie spożywania mięsa zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, kamicy żółciowej, zaparć, hemoroidów i próchnicy zębów. Warto jednak pamiętać o uzupełnianiu w diecie witaminy D oraz B12, ponieważ weganie są bardziej narażeni na ich niedobór.