Świąteczna sałatka śledziowa
To ulubiona sałatka śledziowa moich domowników, musi znaleźć się na wigilijnym stole co roku. Sałatka jest bardzo smaczna i dekoracyjna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 3 podwójne filety śledziowe marynowane
- 2 małe ziemniaki
- 1/2 białej cebuli
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duży burak
- 1,5 gruszki
- 5 dkg żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki cukru
- do smaku: sól, pieprz mielony ziołowy
- 2 łyżki natki pietruszki
Ziemniaki i buraka gotujemy w łupinach do miękkości, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w drobną kostkę.
Śledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozostały jakieś ości i ew. usuwamy je, mięso ryby kroimy w paski. Do śledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Resztę gruszki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy żurawinę i smażymy, aż owoce się rozpadną i sos zredukuje o połowę. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwoną cebulę, oliwę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem ziołowym, mieszamy dokładnie, odstawiamy tak jak śledzie najlepiej do następnego dnia. Obie części sałatki wykładamy na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypujemy natką pietruszki. Każdy nakłada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu.
Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze