Trwa ładowanie...
d32n8nk
d32n8nk

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Przepis

Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.

2.8
(4 głosy)
Oceń:
d32n8nk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Makaron
Shutterstock
Makaron
Składniki

• 250 g makaronu gryczanego
• 1 dojrzały bakłażan
• 3 pomidory
• 4 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
• pół cebuli
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka kminku
• 1 łyżeczka oregano
• pół łyżeczki mielonej kurkumy
• szczypta gałki muszkatołowej
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• pół łyżeczki soli
• świeża kolendra

Przepis

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz kminek. Podsmaż. Dodaj około litra gotującej się wody, wymieszaj. Bakłażana umyj, pokrój bardzo drobno razem ze skórką. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj oregano, pieprz, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron gryczany. Gotuj przez ok. 6–8 minut, odsącz z wody. Podawaj z sosem z bakłażanów i listkami świeżej kolendry.

Przepis pochodzi z książki Beaty Pawlikowskiej "Makarony świata"

Materiały prasowe
d32n8nk
Makaron z bakłażanem i pomidorami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1
Share
d32n8nk
d32n8nk

d32n8nk
d32n8nk
d32n8nk