Makaron z bakłażanem i pomidorami
Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
• 250 g makaronu gryczanego
• 1 dojrzały bakłażan
• 3 pomidory
• 4 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
• pół cebuli
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka kminku
• 1 łyżeczka oregano
• pół łyżeczki mielonej kurkumy
• szczypta gałki muszkatołowej
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• pół łyżeczki soli
• świeża kolendra
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz kminek. Podsmaż. Dodaj około litra gotującej się wody, wymieszaj. Bakłażana umyj, pokrój bardzo drobno razem ze skórką. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj oregano, pieprz, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron gryczany. Gotuj przez ok. 6–8 minut, odsącz z wody. Podawaj z sosem z bakłażanów i listkami świeżej kolendry.
Przepis pochodzi z książki Beaty Pawlikowskiej "Makarony świata"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze