Sałatka z kaszy, brokułów i orzechów
Szybko się ją robi i równie szybko znika ze stołu. Sprawdzi się na obiad, kolację czy domową imprezę. Można ją także zapakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą do pracy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Dressing:
- 3 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki winnego octu, czerwonego
- szczypta soli
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Tutaj znajdziesz wskazówki jak ugotować kaszę gryczanę. Podziel brokuł na małe różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą. Brokuł zachowa swój naturalny zielony kolor. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozdrobnij orzechy. Wymieszaj kaszę z warzywami, orzechami i żurawiną. Do małego słoika z pokrywką wlej miód i winny ocet. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i dokładnie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Przepis dodał użytkownik codojedzenia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze