Bakłażan zapiekany z granatem
Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości. Niewiele osób wie, że bakłażana jest także afrodyzjakiem. To z tego powodu nazywamy go gruszką miłości. Nie jemy go na surowo, a dopiero po przetworzeniu. Możemy go piec, smażyć, dodawać do potrawek warzywnych, a nawet marynować.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Mieszanka przypraw:
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 1/2 łyżeczki soli
- Bakłażany umyć, przekroić na pół i kilka razy ponacinać miąższ w poprzek. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopnic C.
- Granata rozkroić i wyłuskać nasiona. Jogurt połączyć z maślanką, a następnie dodać 2 łyżeczki oliwy, wyciśnięty czosnek i szczyptę soli.
- Bakłażany wyciągnąć z pieca i przestudzić. Następnie nałożyć maślankę z jogurtem i doprawić mieszanką ziół. Dodać tymianku, posypać nasionami granatu. Na koniec dodatkowo można zetrzeć skórkę z cytryny, która urozmaici całą potrawę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze