Bakłażan zapiekany z granatem

Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uważany jest za sekret długowieczności i młodości. Niewiele osób wie, że bakłażana jest także afrodyzjakiem. To z tego powodu nazywamy go gruszką miłości. Nie jemy go na surowo, a dopiero po przetworzeniu. Możemy go piec, smażyć, dodawać do potrawek warzywnych, a nawet marynować.

Bakłażan zapiekany z granatemBakłażan zapiekany z granatem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 75 ml oliwy + 2 łyżeczki
  • 1 mały granat
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 140 ml maślanki
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna (opcjonalnie)

Mieszanka przypraw:

  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis

  • Bakłażany umyć, przekroić na pół i kilka razy ponacinać miąższ w poprzek. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopnic C.
  • Granata rozkroić i wyłuskać nasiona. Jogurt połączyć z maślanką, a następnie dodać 2 łyżeczki oliwy, wyciśnięty czosnek i szczyptę soli.
  • Bakłażany wyciągnąć z pieca i przestudzić. Następnie nałożyć maślankę z jogurtem i doprawić mieszanką ziół. Dodać tymianku, posypać nasionami granatu. Na koniec dodatkowo można zetrzeć skórkę z cytryny, która urozmaici całą potrawę.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟