Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem

Przepyszne żeberka pieczone w czerwonym winie z dodatkiem melasy z granatów (można zastąpić szklanką soku z granata ) i miodu. Dodatki sprawią, że mięso pokryje delikatny sos, a całość nabierze aromatu i smaku. Sprawdzony przepis poleca blog kulinarny "Igraszki losu".

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodemŻeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku

Marynata:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki melasy z granatów
  • 2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz
  • ½ świeżego granata (opcjonalnie )

Przepis

Żeberka dzielimy na porcje. Myjemy, osuszamy. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem. Do gotującej się wody dodajemy żeberka i gotujemy je 25-30 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy. Wystudzone żeberka oprószamy sola i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka, dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki i tak przygotowane żeberka marynujemy minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy żeberka kolejne 15 minut. Żeberka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy pestkami granatu, listkami tymianku i serwujemy gorące. PS. Jeśli sos z pieczenia jest dla Was zbyt rzadki, przelewamy go na patelnie i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na dużym ogniu.
Zobacz także:śledzie z chili i ogórkiem

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować