Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem
Przepyszne żeberka pieczone w czerwonym winie z dodatkiem melasy z granatów (można zastąpić szklanką soku z granata ) i miodu. Dodatki sprawią, że mięso pokryje delikatny sos, a całość nabierze aromatu i smaku. Sprawdzony przepis poleca blog kulinarny "Igraszki losu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 żabki czosnku
Marynata:
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki melasy z granatów
- 2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
- 3-4 szalotki
- 2-3 gałązki tymianku
- Sól, pieprz
- ½ świeżego granata (opcjonalnie )
Żeberka dzielimy na porcje. Myjemy, osuszamy. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem. Do gotującej się wody dodajemy żeberka i gotujemy je 25-30 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy. Wystudzone żeberka oprószamy sola i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka, dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki i tak przygotowane żeberka marynujemy minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy żeberka kolejne 15 minut. Żeberka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy pestkami granatu, listkami tymianku i serwujemy gorące. PS. Jeśli sos z pieczenia jest dla Was zbyt rzadki, przelewamy go na patelnie i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na dużym ogniu.
Zobacz także:śledzie z chili i ogórkiem
src="https://d.wpimg.pl/1428274145--2070282720/sl.jpg"/>
Polecamy wideo: Lecznicze właściwości miodu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze