Trwa ładowanie...
darfvea
29-11-2017 20:58

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem

Przepis

Przepyszne żeberka pieczone w czerwonym winie z dodatkiem melasy z granatów (można zastąpić szklanką soku z granata ) i miodu. Dodatki sprawią, że mięso pokryje delikatny sos, a całość nabierze aromatu i smaku. Sprawdzony przepis poleca blog kulinarny "Igraszki losu".

darfvea
4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Igraszki losu
Źródło: Igraszki losu
Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku

Marynata:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki melasy z granatów
  • 2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz
  • ½ świeżego granata (opcjonalnie )
Przepis

Żeberka dzielimy na porcje. Myjemy, osuszamy. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem. Do gotującej się wody dodajemy żeberka i gotujemy je 25-30 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy. Wystudzone żeberka oprószamy sola i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka, dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki i tak przygotowane żeberka marynujemy minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy żeberka kolejne 15 minut. Żeberka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy pestkami granatu, listkami tymianku i serwujemy gorące. PS. Jeśli sos z pieczenia jest dla Was zbyt rzadki, przelewamy go na patelnie i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na dużym ogniu.
Zobacz także:śledzie z chili i ogórkiem
src="https://d.wpimg.pl/1428274145--2070282720/sl.jpg"/>

Polecamy wideo: Lecznicze właściwości miodu

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj