Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem

Przepyszne żeberka pieczone w czerwonym winie z dodatkiem melasy z granatów (można zastąpić szklanką soku z granata ) i miodu. Dodatki sprawią, że mięso pokryje delikatny sos, a całość nabierze aromatu i smaku. Sprawdzony przepis poleca blog kulinarny "Igraszki losu".

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodemŻeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku

Marynata:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki melasy z granatów
  • 2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz
  • ½ świeżego granata (opcjonalnie )

Przepis

Żeberka dzielimy na porcje. Myjemy, osuszamy. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem. Do gotującej się wody dodajemy żeberka i gotujemy je 25-30 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy. Wystudzone żeberka oprószamy sola i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka, dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki i tak przygotowane żeberka marynujemy minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy żeberka kolejne 15 minut. Żeberka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy pestkami granatu, listkami tymianku i serwujemy gorące. PS. Jeśli sos z pieczenia jest dla Was zbyt rzadki, przelewamy go na patelnie i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na dużym ogniu.
Zobacz także:śledzie z chili i ogórkiem

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀