Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem

Przepyszne żeberka pieczone w czerwonym winie z dodatkiem melasy z granatów (można zastąpić szklanką soku z granata ) i miodu. Dodatki sprawią, że mięso pokryje delikatny sos, a całość nabierze aromatu i smaku. Sprawdzony przepis poleca blog kulinarny "Igraszki losu".

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodemŻeberka pieczone w czerwonym winie z granatem i miodem
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku

Marynata:

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki melasy z granatów
  • 2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz
  • ½ świeżego granata (opcjonalnie )

Przepis

Żeberka dzielimy na porcje. Myjemy, osuszamy. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem. Do gotującej się wody dodajemy żeberka i gotujemy je 25-30 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy. Wystudzone żeberka oprószamy sola i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę, łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka, dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki i tak przygotowane żeberka marynujemy minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy żeberka kolejne 15 minut. Żeberka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy pestkami granatu, listkami tymianku i serwujemy gorące. PS. Jeśli sos z pieczenia jest dla Was zbyt rzadki, przelewamy go na patelnie i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na dużym ogniu.
Zobacz także:śledzie z chili i ogórkiem

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita