Ciasto "leśny mech" ze szpinakiem
Bardzo modne ciasto ze szpinakiem "leśny mech". Ciekawie się prezentuje na stole. Jest w pięknym zielonym kolorze, udekorowane czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 świeżego szpinaku lub 400 g mrożonego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16 g (niekoniecznie)
Krem:
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- pestki granatu do posypania
- Ciasto: świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony, to również go zemleć w blenderze).
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
- Piekarnik nastawić na 170 st. C na funkcji góra-dół.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).
- Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
- Krem: żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
- Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
- Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze