Trwa ładowanie...
d322i7d

Granat

iStock
Źródło: iStock

Granat to owoc, po który nie sięgamy zbyt często. Nie wiemy, z czym go podawać oraz jak wyjadać sam miąższ. Warto jednak wplatać go do naszej diety, ponieważ jest bardzo zdrowy.

Granat nazywany jest przez niektórych "owocem życia". Chociaż w Polsce dopiero zyskuje popularność, jego wartości odżywcze i lecznicze były znane już od wieków. Niegdyś sok z granatu uważano za nektar młodości, a skórkę owocu wykorzystywano do leczenia stanów zapalnych. Jedzenie granatu zalecano także osobom, które miały problem z płodnością. Aktualnie liczne badania potwierdzają, że faktycznie spożywanie granatu może polepszyć stan naszego zdrowia.

Granat – dlaczego warto jeść
Granat zawiera polifenole, czyli związki utleniające, które hamują powstawianie wolnych rodników oraz usuwają te, które już powstały. Oznacza to, że jedzenie granatu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Co więcej, substancje zawarte w tym owocu mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz wyregulować poziom cukru. Ponadto granat łagodzi stany zapalne i pomaga wzmocnić układ krążenia. Badania wykazały, że po owoce granatu powinni sięgać również mężczyźni, którzy mają problemy z erekcją.

Owoc granatu – jak wybrać, jak jeść
Granat ma twardą skórkę koloru purpurowego. Środek owocu wypełniają pestki, które obleczone są czerwonym i soczystym miąższem. Chociaż granat nadaje się do wielu kulinarnych połączeń, możemy go także zjeść na surowo. Należy go jednak dokładnie sprawdzić przed zakupem. Jeśli skórka będzie bardzo twarda i pokryta licznymi plamami, nie decydujmy się na włożenie tej sztuki do naszego zakupowego koszyka, ponieważ taki granat prawdopodobnie nie będzie miał w sobie dużo soku.

Warto również popukać w skórkę granatu. Chociaż brzmi to absurdalnie, jest to świetna metoda na wybranie idealnego owocu. Dojrzały granat będzie wydawał bardzo charakterystyczny dźwięk, podczas gdy zerwany zbyt wcześnie owoc takiego dźwięku nie wyda.

Granat – zastosowanie w kuchni
Granat ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jego smak jest zarazem słodki i cierpki, dlatego będzie bardzo skutecznie gasił nasze pragnienie. Może też być zamiennikiem dla soku z cytryny. Owoce granatu możemy również dodać do wody lub innych napojów, zwłaszcza w czasie upalnych dni.

Granat dodany do sałatki wzbogaci jej smak, a w połączeniu z mięsem (np. pieczenią) będzie stanowił odważną i pyszną kombinację. Świetnie nada się również w przygotowywaniu deserów i ciast.

d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj