Trwa ładowanie...
d4i1ksi
19-11-2021 10:56

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Przepis

Smaczna i szybka sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami i parmezanem. Do tego aromatyczny majonezowy sos. Klasyka gatunku. Przepis znajdziecie w najnowszej książce Roberta Sowy.

d4i1ksi
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot:
Składniki

Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• 1 sałata rzymska
• 1 mix kolorowych sałat
• 80 g sera salami

Marynata:
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki musztardy czosnkowej
• 1 łyżka sosu sojowego
Do smaku: pikantna przyprawa do kurczaka

Grzanki:
• 2 kromki pieczywa tostowego
• 2 ząbki czosnku
• ½ papryczki chili
• 1 opakowanie przyprawy do bruschetty i dań kuchni włoskiej
• 1 łyżka masła

Sos:
• 2 łyżki majonezu
• 6 filetów anchois
• 100 ml kefiru
• 2 łyżki tartego parmezanu
Do smaku: pieprz biały mielony
Do dekoracji: szczypiorek

Przepis
  • Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę czosnkową oraz sos sojowy, całość doprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka, a potem mieszamy składniki.
  • Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie je w niej obtaczamy. Odstawiamy kurczaka na minimum pół godziny, aby mięso przeszło aromatem marynaty.
  • Do drugiej miski dodajemy majonez. Siekamy anchois na mniejsze kawałki i wrzucamy je do naczynia. Do reszty składników wlewamy kefir i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy do sosu tarty parmezan i doprawiamy całość białym pieprzem, po czym łączymy składniki.
  • Chleb tostowy kroimy w kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili siekamy na mniejsze kawałeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzanki, czosnek i chili, składniki doprawiamy przyprawą do bruschetty i dań kuchni włoskiej, podgrzewamy przez chwilę i dodajemy masło. Mieszając, podsmażamy całość przez mniej więcej minutę.
  • Na rozgrzanej ryflowanej patelni grillujemy zamarynowanego kurczaka.
  • Sałatę rzymską wraz z mixem sałat rwiemy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i mieszamy tak, aby wszystkie listki były nim pokryte.
  • Sałatę przekładamy do miski, w której podamy całe danie. Żółty ser kroimy w paseczki, a następnie kładziemy go na wierzch wraz z kurczakiem. Sałatkę posypujemy grzankami i ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
Więcej tematów
d4i1ksi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj