Sałatka z grillowanym kurczakiem
Smaczna i szybka sałatka z grillowanym kurczakiem, grzankami i parmezanem. Do tego aromatyczny majonezowy sos. Klasyka gatunku. Przepis znajdziecie w najnowszej książce Roberta Sowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Składniki:
• 1 pierś z kurczaka
• 1 sałata rzymska
• 1 mix kolorowych sałat
• 80 g sera salami
Marynata:
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki musztardy czosnkowej
• 1 łyżka sosu sojowego
Do smaku: pikantna przyprawa do kurczaka
Grzanki:
• 2 kromki pieczywa tostowego
• 2 ząbki czosnku
• ½ papryczki chili
• 1 opakowanie przyprawy do bruschetty i dań kuchni włoskiej
• 1 łyżka masła
Sos:
• 2 łyżki majonezu
• 6 filetów anchois
• 100 ml kefiru
• 2 łyżki tartego parmezanu
Do smaku: pieprz biały mielony
Do dekoracji: szczypiorek
- Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę czosnkową oraz sos sojowy, całość doprawiamy do smaku pikantną przyprawą do kurczaka, a potem mieszamy składniki.
- Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie je w niej obtaczamy. Odstawiamy kurczaka na minimum pół godziny, aby mięso przeszło aromatem marynaty.
- Do drugiej miski dodajemy majonez. Siekamy anchois na mniejsze kawałki i wrzucamy je do naczynia. Do reszty składników wlewamy kefir i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy do sosu tarty parmezan i doprawiamy całość białym pieprzem, po czym łączymy składniki.
- Chleb tostowy kroimy w kostkę. Czosnek oraz papryczkę chili siekamy na mniejsze kawałeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzanki, czosnek i chili, składniki doprawiamy przyprawą do bruschetty i dań kuchni włoskiej, podgrzewamy przez chwilę i dodajemy masło. Mieszając, podsmażamy całość przez mniej więcej minutę.
- Na rozgrzanej ryflowanej patelni grillujemy zamarynowanego kurczaka.
- Sałatę rzymską wraz z mixem sałat rwiemy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i mieszamy tak, aby wszystkie listki były nim pokryte.
- Sałatę przekładamy do miski, w której podamy całe danie. Żółty ser kroimy w paseczki, a następnie kładziemy go na wierzch wraz z kurczakiem. Sałatkę posypujemy grzankami i ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze