Fattoush. Przepyszna sałatka z serem halloumi
Mówi się, że sałatka ta pochodzi z Galilei i okolic Libanu. Podaje się ją z grzankami, które tradycyjnie robiono z czerstwej pity. Składniki sałatki bywają różne, w zależności od przepisu, ale najważniejszy jest jej kwaskowaty smak uzyskiwany dzięki cytrynie, sumakowi i listkom portulaki (to dziko rosnąca roślina). Ogórki gruntowe mają z reguły mniej wody niż ogórek szklarniowy oraz trochę inny smak.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Sałatka:
- pęczek rzodkiewek
- 1 cebulka szalotka
- 1 cebulka dymka
- 4 pomidory
- 10 niewielkich ogórków gruntowych, jeśli akurat jest na nie sezon, lub 1 duży ogórek szklarniowy
- doniczka mięty
- garść pietruszki naciowej
- sałata rzymska (zachowaj największe liście)
- opakowanie sera halloumi (około 180 g)
- syrop z granatu
- grzanki
- pita
- oliwa z oliwek
- zatar
Dresing:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka sumaku
- szczypta soli
- Nastaw piekarnik na 180 st. C.
- Zacznij od grzanek. Pokrój pitę w 2–3 cm kostkę i rozłóż na blaszce. Skrop oliwą i upraż w piekarniku, aż grzanki nabiorą złocistego koloru, potrwa to najwyżej 10 minut. Wyjmij grzanki, posyp zatarem i odstaw.
- Przygotuj dużą miskę na sałatkę. Pokrój rzodkiewkę na plasterki, obierz szalotkę i pokrój ją na cieniutkie krążki. Drobno posiekaj zieloną cebulkę. Pokrój w kostkę pomidory i ogórki, posiekaj miętę i pietruszkę, a sałatę rzymską pokrój na centymetrowe paski.
- Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę do osobnej miseczki, wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj sumak i sól. Zmiksuj składniki dresingu, dodaj go do sałatki i dokładnie wymieszaj.
- Pokrój w kostkę ser halloumi, a potem podsmaż go na złoty kolor.
- Ułóż ser i grzanki na wierzchu sałatki, skrop syropem z granatu.
Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha "Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy bez granic"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze