Sałatka ze szparagami i łososiem. Prosty przepis idealny na wiosnę
Kwintesencja wiosennych smaków - świeże szparagi, sałata, rzodkiewki, dymka, ogórek. Do tego pyszny pieczony łosoś i aromatyczny sos na bazie oleju z wiesiołka i miodu. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Taką sałatkę można zapakować do lunch boxa lub podać do grillowanych dań. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Sos:
- 50 ml oleju z wiesiołka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- Przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek i umieść wraz z innymi składnikami sosu w słoiku, zakręć szczelnie i energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Odstaw.
- Szparagi odłam od zdrewniałych części i ugotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Zahartuj zimną wodą.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Umyj pozostałe warzywa. Ogórek i rzodkiewki pokrój na plasterki. Posiekaj dymkę.
- Do miski włóż sałatę, rzodkiewkę, ogórek i cebulę.
- Łososia podziel na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Gotowym sosem polej sałatkę, udekoruj koprem i posyp pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl