Trwa ładowanie...
d3fqme3

Sałatka ze szparagami i łososiem. Prosty przepis idealny na wiosnę

Przepis

Kwintesencja wiosennych smaków - świeże szparagi, sałata, rzodkiewki, dymka, ogórek. Do tego pyszny pieczony łosoś i aromatyczny sos na bazie oleju z wiesiołka i miodu. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Taką sałatkę można zapakować do lunch boxa lub podać do grillowanych dań. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Sałatka ze szparagami i łososiem. Prosty przepis idealny na wiosnę
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 1 główka sałaty rzymskiej lub liście różnych sałat
  • 200 g pieczonego łososia
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 1 cebula dymka
  • gałązki kopru i natki pietruszki

Sos:

  • 50 ml oleju z wiesiołka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek i umieść wraz z innymi składnikami sosu w słoiku, zakręć szczelnie i energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Odstaw.
  • Szparagi odłam od zdrewniałych części i ugotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Zahartuj zimną wodą.
  • Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Umyj pozostałe warzywa. Ogórek i rzodkiewki pokrój na plasterki. Posiekaj dymkę.
  • Do miski włóż sałatę, rzodkiewkę, ogórek i cebulę.
  • Łososia podziel na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Gotowym sosem polej sałatkę, udekoruj koprem i posyp pieprzem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka ze szparagami i łososiem. Prosty przepis idealny na wiosnę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3fqme3

Podziel się opinią

Share
d3fqme3
d3fqme3
d3fqme3
d3fqme3
Więcej tematów
d3fqme3