Pyttipanna - danie z resztek po szwedzku. Podaj na obiad
Pyttipanna to popularna w całej Skandynawii potrawa, którą można wyczarować z resztek. Nazwa oznacza "drobne kawałeczki na patelni". Wszystkie składniki, jakie znajdziemy w lodówce, a więc kawałki wędlin, ziemniaki, warzywa, kroimy w kostkę i smażymy. Do tego sadzone jajko, kiszone ogórki i obiad gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g pieczonego mięsa (np. schabu),
- 100 g wędzonego boczku,
- 200 g kiełbasy,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 2 ziemniaki,
- tymianek i rozmaryn (świeży lub suszony),
- sól, pieprz,
- słodka mielona papryka,
- czosnek w płatkach.
Ziemniaki i cebulę obieramy, a paprykę płuczemy. Następnie wszystkie składniki kroimy w średnią kostkę. Rozgrzewamy dużą nieprzywierająca patelnię. Wrzucamy boczek, by tłuszcz się wytopił. Dodajemy cebule i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy kolejno pozostałe składniki – ziemniaki, kiełbasę, pieczone mięso i paprykę. Smażymy, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy zioła i przyprawy. Podajemy z sadzonym jajkiem i kiszonymi ogórkami.
Zobacz wideo: Jak przechowywac jedzenie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze