Trwa ładowanie...
d3wgnau
d3wgnau

Pyttipanna - danie z resztek po szwedzku. Podaj na obiad

Przepis

Pyttipanna to popularna w całej Skandynawii potrawa, którą można wyczarować z resztek. Nazwa oznacza "drobne kawałeczki na patelni". Wszystkie składniki, jakie znajdziemy w lodówce, a więc kawałki wędlin, ziemniaki, warzywa, kroimy w kostkę i smażymy. Do tego sadzone jajko, kiszone ogórki i obiad gotowy.

3.6
(15 głosów)
Oceń:
d3wgnau
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pyttipanna - danie z resztek po szwedzku. Podaj na obiad
iStock
Pyttipanna - danie z resztek po szwedzku. Podaj na obiad
Składniki
  • 200 g pieczonego mięsa (np. schabu),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 2 ziemniaki,
  • tymianek i rozmaryn (świeży lub suszony),
  • sól, pieprz,
  • słodka mielona papryka,
  • czosnek w płatkach.
Przepis

Ziemniaki i cebulę obieramy, a paprykę płuczemy. Następnie wszystkie składniki kroimy w średnią kostkę. Rozgrzewamy dużą nieprzywierająca patelnię. Wrzucamy boczek, by tłuszcz się wytopił. Dodajemy cebule i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy kolejno pozostałe składniki – ziemniaki, kiełbasę, pieczone mięso i paprykę. Smażymy, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy zioła i przyprawy. Podajemy z sadzonym jajkiem i kiszonymi ogórkami.

Zobacz wideo: Jak przechowywac jedzenie

Pyttipanna - danie z resztek po szwedzku. Podaj na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
2
Share
d3wgnau
d3wgnau
d3wgnau

d3wgnau
d3wgnau
d3wgnau