Trwa ładowanie...
davuvrz
07-10-2017 15:38

Pyszna tarta z cebulką i potrójnym serem. Prosty sposób na rodzinną kolację

Przepis

Krucha tarta z cebulką i trzema rodzajami sera jest pysznym pomysłem na kolację. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta, użyj francuskiego. Znacznie skróci to czas przygotowania tarty.

davuvrz
3.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 3 duże cebule
  • jajko
  • 3 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta suszonego tymianku
  • 50 g ulubionego sera pleśniowego
  • 50 g tartego sera żółtego
  • kulka mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
Przepis

W dużej misce z podanych powyżej składników zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj. Wyłóż nim nasmarowaną masłem formę do pieczenia tarty i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Cebule pokrój w krążki i na zeszklij na oleju. Dodaj kurkumę, tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Farsz przełóż do formy z ciastem, dodaj poszatkowaną natke pietruszki i posyp rozdrobnionymi serami. Wszystko zalej rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Tartę piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.

Zobacz także wideo: Krucha tarta z warzywami

Pyszna tarta z cebulką i potrójnym serem. Prosty sposób na rodzinną kolację
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
davuvrz
davuvrz
davuvrz
davuvrz
Więcej tematów
davuvrz