Pyszna tarta z cebulką i potrójnym serem. Prosty sposób na rodzinną kolację
Krucha tarta z cebulką i trzema rodzajami sera jest pysznym pomysłem na kolację. Jeśli nie masz czasu na zagniatanie kruchego ciasta, użyj francuskiego. Znacznie skróci to czas przygotowania tarty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
na nadzienie:
- 3 duże cebule
- jajko
- 3 łyżki mleka
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta suszonego tymianku
- 50 g ulubionego sera pleśniowego
- 50 g tartego sera żółtego
- kulka mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- natka pietruszki
W dużej misce z podanych powyżej składników zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj. Wyłóż nim nasmarowaną masłem formę do pieczenia tarty i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Cebule pokrój w krążki i na zeszklij na oleju. Dodaj kurkumę, tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Farsz przełóż do formy z ciastem, dodaj poszatkowaną natke pietruszki i posyp rozdrobnionymi serami. Wszystko zalej rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Tartę piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
Zobacz także wideo: Krucha tarta z warzywami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze